Σήμερα είχαμε καλεσμένους σε οικογενειακού τύπου τραπέζι και μαγείρεψα εγώ το φαγητό. Η πρόκληση ήταν μεγάλη, καθώς μόνο εγώ ήμουν βίγκαν ανάμεσα σε οκτώ ανθρώπους. Η ευχαρίστηση όμως ήταν μεγαλύτερη, καθώς είχα την ευκαιρία να προσφέρω ένα πλήρες βίγκαν δείπνο σε ανθρώπους για τους οποίους η “γιορτή” ή το “τραπέζι” είναι συνυφασμένα με ζωικής προέλευσης φαγητό. Το σημερινό μενού είναι αγγλικής έμπνευσης καθώς οι προσκεκλημένοι μας έρχονται από την Αγγλία. Loaf, mashed potatoes και φυσικά gravy!
Ρολό από καρπούς και κόκκινες φακές
2 κούπες κόκκινες φακές βρασμένες
2 κούπες ξηρούς καρπούς (mix)
2 φέτες ψωμί γερμανικού τύπου
1 καρότο
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
λίγη μουστάρδα
αλάτι, λάδι, ξύδι
ρίγανη, θυμάρι, κάρυ
→ Τα περνάμε όλα από το μούλτι σιγά σιγά και φτιάχνουμε ένα μαλακό μείγμα. Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα μακρόστενη (για κέικ) με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 45′ στους 180º C.
Γενικώς πειραματιστείτε με τις ποσότητες ανάλογα με τα γούστα σας και με το τι έχετε στο ντουλάπι. Η εκδοχή αυτή είναι κάτι ανάμεσα στο nut roast και το lentil loaf της mazikeen 🙂 από το veganforum.
Αφού κρυώσει το ρολό, το βγάζουμε από τη φόρμα και το κόβουμε σε φέτες.
Το σερβίρουμε με σπιτικό πουρέ-με μπόλικο μοσχοκάρυδο!:) Από πάνω περιχύνουμε μια σάλτσα- γκρέηβι μανιταριών!
Mushroom Gravy
750ml ζωμός λαχανικών (βιολογικός ή σπιτικός)
2 κ.σ. άμυλο αραβοσίτου (κοινώς κόρν φλάουρ)
1 κ.σ. λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο λιωμένες
300gr φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1 κ.γ. θυμάρι
1 κ.γ. αλάτι
125 ml άσπρο κρασί
3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
3 κ.σ. διατροφική μαγιά
2 κ.σ. γάλα σόγιας
→Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με τον ζωμό και το αφήνουμε στην άκρη. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια, ρίχνουμε το αλάτι, το θυμάρι και μετά από 10′ το κρασί. Βράζουμε για 3′ και προσθέτουμε τον ζωμό και την σάλτσα σόγιας κι αφήνουμε να σιγοβράζει για κάνα τέταρτο. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε σαλτσιέρα!
Η φοβερή αυτή συνταγή είναι της Isa Chandra Moskowitz και είναι
..απλά διαχρονική.
Guten Appetit!
Πωπω! Φοβερό τραπέζι, τυχεροί οι φίλοι σου!
Ελπίζω να το εκτίμησαν δεόντως!
:-*
Με χιλιο-ευχαρίστησαν, μου είπαν ότι όλα ήταν πολύ ωραία κλπ .. αλλά νομίζω ότι κάποιος βίγκαν εκτιμάει πραγματικά περισσότερο αυτό το γεύμα από κάθε άποψη: υγείας, γεύσης, εμφάνισης, θρεπτικής αξίας και κόπου, γιατί ..ξέρει!
Γενικώς ήταν επιτυχία το δείπνο, όλα έκαναν πολύ καλή εντύπωση. Μάλιστα μετά το φαγητό, σερβίραμε καφέ με φρέσκια μηλόπιτα (επίσης βίγκαν εννοείται) και ήταν σούπερ 😉
Πολύ νόστιμα φαίνονται όλα αλλά και η σαλάτα φαίνεται υπέροχη με σταφύλια!
το ρολό φαίνεται πολύ ωραίο
θα το δοκιμάσω λίαν συντόμως
νάνσυ
άμα το φτιάξεις να μας πεις εντυπώσεις!
Η συνταγή αυτή αφήνει πολύ χώρο για να αυτοσχεδιάσεις και να δημιουργήσεις! εγώ σχεδόν πάντα βάζω τα υλικά στο περίπου, ανάλογα τι έχω διαθέσιμο. χχχ
αχ και ναμουνα εκει!!!!!!!!! Τελειο, μου τρεχουν τα σαλια!!!!!! δεν ξερω να βαλω ενα icon, πως γινεται? pou to vriskw?
εδώ: http://en.support.wordpress.com/smilies/
εφτιαξα χθες το ρολό φακές με την σαλτσα αυτή που προτείνεις και το φάγαμε με τον Μιχάλη, την Νάνσυ και τον Ηρακλή. Τρελαθήκαμε. πολύ νόστιμο. έβαλα δεντρολίβανο αντί για θυμάρι και πήγαινε πολύ. σ΄ευχαριστούμε. φιλιά
τέλεια!! 😀
μμμμμ….αν αντί για κόκκινες φακές βάλω τις κανονικές ; Αλλάζει πολύ η συνταγή;
Όχι δεν αλλάζει πάρα πολύ, αλλά νομίζω ότι με τις κόκκινες είναι καλύτερη η γεύση.