Φακές(!)

5 Dec

Οι φακές  είναι ομολογουμένως ένα παρεξηγημένο φαγητό.  Δεν ήταν λίγες οι φορές που η απάντηση στην προτροπή να φάω φακές ήταν “Μπλιάααχ”.  Την εποχή μάλιστα που πήγαινα σχολείο, έχω την αίσθηση ότι υπήρχε μονίμως στο ψυγείο μας ένα μπωλ “με τις υπόλοιπες φακές από προχθές”, τις οποίες φυσικά κανείς δεν άγγιζε.

Από  τότε που έγινα βίγκαν δεν έχω πετάξει ποτέ φακές. Είναι τόσα πολλά τα πιάτα που ανακάλυψα ότι μπορούν να γίνουν με φακές, που δεν θα τις βαρεθώ ποτέ.   Με φακές μπορούμε να φτιάξουμε πάρα πολλά κι εντελώς διαφορετικά πράγματα: βραστά, ψητά, τηγανιτά, μαγειρευτά ή ακόμα και ωμά- από την κλασσική σούπα και το θρεπτικό φακόρυζο, μέχρι μπιφτέκια για veggi-burgers, “κιμά” για μουσακά, κουλτουριάρικες φακοσαλάτες και βίγκαν χοτ-ντογκς.  Οι φακές ταιριάζουν με πληθώρα μυρωδικών, μπαχαρικών και λαχανικών, και μπορούμε επομένως να τις μαγειρέψουμε ανάλογα με τα γούστα μας στη γεύση, και να τις κάνουμε al dente ή ακόμα και τις να πολτοποιήσουμε για πιο κρεμώδη υφή.

Πειραματιστείτε με τα “κοκκινιστά” μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι) όταν τις μαγειρεύετε με τομάτα ή συνδυάστε τις με ξινά-τουρσιά ή και με λαχανικά που ζητάνε λεμόνι. Don’t fοrget: όταν τρώμε τις φακές σε συνδυασμό με κάποιο εσπεριδοειδές, αυτό βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν.

Εγώ σήμερα, λόγω καιρού και διαβάσματος, ήθελα σούπα. Είναι εύκολη,  χορταστική, και φτιάχνεται γρήγορα σε μεγάλη ποσότητα! Η μάνα μου έφτιαχνε τις παραδοσιακές φακές με τομάτα, δάφνη και σκόρδο. Εγώ τις φτιάχνω πλέον λίγο πιο αλτέρνατιβ.

Φακές σούπα

φακές

ελαιόλαδο

μπόλικο σκόρδο

θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο, δάφνη, λίγη μέντα

κάρυ, τζίντζερ

αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

λεμόνι

→ συνήθως προσθέτω τα μυρωδικά κλπ στη σούπα αφού έχουν μαλακώσει οι φακές, δηλαδή ένα τέταρτο περίπου πριν τις σβήσω.  Το λεμόνι και μέρος του λαδιού και του σκόρδου τα βάζω στο τέλος, ωμά, όταν οι φακές είναι έτοιμες.

Μαγειρεύοντας φακές μαζί με μια φίλη μου, φέτος το καλοκαίρι, συνειδητοποίησα ότι δεν ήμουν η μόνη που δεν ήξερα γιατί αλλάζουν το πρώτο νερό όταν βράζουν φακές..

Ε, λοιπόν, δεν αλλάζουμε νερό στις φακές. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι, εκτός από το να πετάξουμε κάποιες από τις βιταμίνες τους, να χάσουμε τη γεύση και το άρωμά τους!

11 Responses to “Φακές(!)”

  1. melina 0 5 December at 20:12 #

    Φακές με κάρυ πρωτοδοκίμασα από την Chef-veganSoula και είναι από τις νοστιμότερες φακές που έχω δοκιμάσει!

  2. VeganLou 0 5 December at 21:48 #

    Που είναι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας οεο?

  3. johnny_volta 0 5 December at 22:41 #

    u change the water in order to prevent the sque syndrom of extreme coughing:)

    • VeganLou 0 8 December at 00:01 #

      😀

  4. elsa 0 6 December at 00:27 #

    Η γιαγιά το πέταγε, εμείς δεν το πετάμε! Άι λαβ φακές!🙂

  5. marita 0 6 December at 09:45 #

    ΠΑΝΤΑ ΒΑΖΑΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΛΙΚΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΛΙΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΟΥΛΤΙ, ΣΤΙΣ ΦΑΚΕΣ!!!!!.. ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ. ΤΗ ΤΡΩΩ ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΠΙΛΑΦΙ, ΤΕΛΕΙΟ!

  6. marita 0 6 December at 09:47 #

    ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΣΤΕΡΕΣ ΤΟΤΕ ΤΗ ΚΡΥΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΝΕΡΟ, ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ 2-3 ΦΟΡΕΣ, ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ!!

  7. Lina Linaki 0 12 July at 00:11 #

    φακες σουπα, αγαπημενο μας!!! Ντοματες στο μουλτι, κρεμμυδια, σκελιδες σκορδο ολοκληρες, καροτακια σε φετες, λιγη ζαχαρη, μολις μαλακωσουν λιγο οι φακες ενω βραζουν μαζι με δαφνοφυλλα ριχνω ολα τα προηγουμενα και σιγοβραζω. Προς το τελος προσθετω ελαιολαδο! Γινονται υπεροχες!
    Στο πιατο μου βαζω ριγανη και λεμονι!

any comments??

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: