Ταμπουλέ με κινόα

14 Dec

1 κούπα κινόα

1 ματσάκι μαϊντανός

1-2 πιπεριές

1-2 τομάτες

λάδι, αλάτι, λεμόνι

κόλιανδρος ξερός τριμμένος

→ Βάζουμε την κινόα με 1½ κούπα νερό σε κατσαρολάκι και το βάζουμε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο αλάτι στο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15′ περίπου, μέχρι δηλαδή να πιει το νερό.

Αφού τη βγάλουμε από τη φωτιά, αφήνουμε την κινόα να σταθεί για 5′.

Έπειτα τη βάζουμε σε μεγάλο μπωλ κι ανακατεύουμε, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμένα-εγώ δεν είχα τομάτες και έβαλα περισσότερες κόκκινες πιπεριές. Θα τραβήξει αρκετό λεμονάκι και κόλιανδρο και σημαντικό για τη γεύση είναι επίσης ένα καλό ελαιόλαδο.

Η Κινόα

Ιστορία: προέρχεται από τη νότια Αμερική και την περιοχή των Άνδεων. Τη χρησιμοποιούσαν οι Ίνκας, ως μία από τις βασικές τροφές τους μετά το καλαμπόκι.

Μαγείρεμα- Προετοιμασία: Όταν μαγειρεύουμε κινόα, πολλά βιβλία και σάητ μαγειρικής συνιστούν να την ξεπλένουμε πριν τη χρήση. Αυτό γίνεται ώστε να φύγουν υπολείμματα σαπονίνης που περιέχει η κινόα, τα  οποία μπορεί να της δώσουν ελαφρά πικρά γεύση.

Γεύση: κάτι ανάμεσα στο ρύζι και το πλιγούρι.

Διατροφική αξία: Η κινόα είναι σούπερ τροφή! Πολύ ανώτερη σε διατροφική αξία από τα δημητριακά (με τα οποία μοιάζει, αλλά στα οποία δεν συγκαταλέγεται).  Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες,  είναι πλούσια σε μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και ασβέστιο, ενώ περιέχει  ισορροπημένη σύνθεση απαραίτητων αμινοξέων.

Δείτε περισσότερες γενικές πληροφορίες για την κινόα στο wikipedia (ελληνικά) και λεπτομερή στοιχεία για τη διατροφική της αξία στο NutritionData.

     

Advertisement

One Response to “Ταμπουλέ με κινόα”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Συνταγές : Ταμπουλέ (μαϊντανοσαλάτα) με κινόα | mpalothia.mainstream - 0 5 July

    […] Από : 365vegandays.wordpress.com […]

any comments??

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: