Vegan X-mas

25 Dec

Σήμερα τρώμε ψητό τόφου γεμιστό με μανιτάρια, κάστανα και κουκουνάρια!

Ψητό τόφου

800 gr τόφου

2-3 κ.σ. λάδι

2 κ.σ. σάλτσα σόγιας

2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο

½ κ.γ. πάπρικα

½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

½ κ.γ. αλάτι

ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο

→ κάνουμε το τόφου τρίμματα και ανακατεύουμε με όλα τα υλικά. Το αφήνουμε αρκετές ώρες να μαριναριστεί.

Βάζουμε τα ¾ από το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα για κέικ και πιέζουμε ώστε να καλύψει με ίσο πάχος τα τοιχώματα και τον πάτο της φόρμας.

Σε χωριστή φόρμα βάζουμε το ¼ από το μείγμα και το πιέζουμε ώστε να καλύψει τον πάτο της φόρμας (για το καπάκι του ψητού).

Βάζουμε σε φούρνο και ψήνουμε για 1, 5 ώρα στους 150ºC, ή μέχρι να πιει τα υγρά του και να σταθεροποιηθεί. Το “καπάκι” θα είναι έτοιμο πιο γρήγορα (περίπου στη 1 ώρα).

Η γέμιση

1 κρεμμύδι

400 gr μανιτάρια

50 gr κουκουνάρια

250 gr κάστανα

½ κούπα άσπρο κρασί

δενδρολίβανο, θυμάρι

φρέσκο μαύρο πιπέρι

1 κ.γ. άμυλο αραβοσίτου

→ Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, προσθέτουμε τα μανιτάρια σε φέτες, ρίχνουμε τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και το κρασί, κι ανακατεύουμε.

Όταν έχει πιει σχεδόν όλο το ζουμί του ρίχνουμε τα κάστανα (βρασμένα και καθαρισμένα) και τα κουκουνάρια. Προσθέτουμε το άμυλο διαλυμένο σε λίγο νεράκι, ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά και το βγάζουμε απ’ τη φωτιά.

Έπειτα, συναρμολογούμε:

Βάζουμε τη γέμιση μέσα στο ψητό τόφου, σκεπάζουμε με το “καπάκι” και ψήνουμε για 20′ ακόμα.

Βγάζουμε το ψητό από τη φόρμα, αναποδογυρίζοντας σε πυράντοχο σκεύος, και ψήνουμε αλλά 10′ για να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε με ψητές πατάτες και σάλτσα από βατόμουρα.

4 Responses to “Vegan X-mas”

  1. Chris 0 18 December at 10:57 #

    αντί για σάλτσα βατόμουρων τι άλλο μπορώ να βάλω ; κάτι πιο εύκολο;

    • 365vegandays 0 18 December at 11:22 #

      η σάλτσα από διάφορα μούρα, κράνμπερυ κλπ είναι η πιο συνηθισμένη, αλλά μπορείς να κάνεις ό,τι άλλη γλυκιά σάλτσα θέλεις (γλυκιά και λίγο ξινή) ή κάποιο τσάτνευ.

      • Chris 0 18 December at 11:43 #

        οκ τη βρίσκω κάπου έτοιμη ; Σε ευχαριστώ

        • 365vegandays 0 18 December at 11:52 #

          Αυτό δεν το ξέρω, μπορείς να την κάνεις με κατεψυγμένα φρούτα αν δεν βρεις φρέσκα

any comments??

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: