Το σέηταν είναι η τροφή που φτιάχνεται από την γλουτένη, την πρωτεΐνη του σιταριού.
Άρα υπάρχει, που αλλού; Στο αλεύρι.
Για να φτιάξουμε λοιπόν σέηταν, χρειαζόμαστε πολύ αλεύρι, αλλά και πολύ νερό ώστε να απομονώσουμε την γλουτένη από το άμυλο του σιταριού.
Η διαδικασία ουσιαστικά είναι η εξής: πρώτα κάνουμε ένα ζυμάρι, μετά το ξεπλένουμε καλά για να φύγει το άμυλο και στο τέλος αυτό που μένει είναι μια “μπάλα” γλουτένης. Έπειτα, με περαιτέρω επεξεργασία, την μετατρέπουμε σε σέηταν!
Σέηταν DIY
1 κιλό αλεύρι
700 ml νερό
***
αρκετό νερό για το ξέπλυμα
***
~1 λίτρο ζωμό
***
μπαχαρικά
μυρωδικά
λάδι
σάλτσα σόγιας
σκόρδο
αλατοπίπερο
→ Η διαδικασία για να φτιάξουμε σεήταν έχει 5 στάδια:
ζυμώνουμε, ξεπλένουμε, βράζουμε, μαρινάρουμε, τηγανίζουμε.
1. Αρχικά φτιάχνουμε ένα ζυμάρι με το αλεύρι και το νερό. Το αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα περίπου.
2. Έπειτα βάζουμε το ζυμάρι σε ένα σουρωτήρι, βάζουμε το σουρωτήρι μέσα σε μια κατσαρόλα και βάζουμε την κατσαρόλα μες στον νεροχύτη. Ξεπλένουμε το ζυμάρι με νερό, ενώ το ζυμώνουμε. Όταν η κατσαρόλα από κάτω γεμίσει νερό, την αδειάζουμε και επαναλαμβάνουμε. Το νερό κάθε φορά θα γίνεται άσπρο από το άμυλο. Αναλόγως το μέγεθος της κατσαρόλας θα αλλάξουμε νερό περίπου 5 φορές.
Στο τέλος το νερό θα βγει σχεδόν διαφανές και η ζύμη θα έχει γίνει μια μικρή σπογγώδης μπάλα, δηλαδή θα έχει μείνει σχεδόν μόνο η γλουτένη.
3. Βάζουμε την μπάλα γλουτένης σε μια κατσαρόλα που βράζουμε ζωμό (ή νερό ή αραιωμένο ζωμό) και την αφήνουμε να βράσει για τουλάχιστον 15-20′. Με το βράσιμο θα αυξηθεί σε όγκο και θα σταθεροποιηθεί περισσότερο και η δομή της θα γίνει πιο συμπαγής και κάπως ψωμένια.
4. Βγάζουμε το σέηταν από την κατσαρόλα με τον ζωμό κι αφού κρυώσει λίγο το κόβουμε σε κομμάτια (από 4 εκατοστά ως 10-12 εκατοστά μήκος).
Τα κομμάτια αυτά τα μαρινάρουμε σε πολλά μυρωδικά και μπαχαρικά της επιλογής μας, λίγο λάδι, λίγη σάλτσα σόγιας, σκόρδο (λιωμένο ή σε σκόνη) κι αρκετό αλατοπίπερο για 1-2 ώρες τουλάχιστον (ή και όλο το βράδυ).
5. Έπειτα τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Μπορούμε να περάσουμε τα κομμάτια του σέηταν σε σουβλάκια και να σερβίρουμε με λεμόνι ή με σάλτσα BBQ!
Καλή επιτυχία!!
Μα τι προκομμένη κοπέλα! Και τη γλουτένη της, με τα χεράκια της τη φτιάχνει, τσ, τσ, τσ!
Χρυσοχέρα! 🙂
Και τι ωραίες φωτογραφίες!
αχ, ευχαριστώ!!
xxxxxxxx
Πωωωω υπέροχο και εύκολο! Μπορώ να το ψήσω αντί να το τηγανίσω; Αποφεύγω τηγανιτά λόγω του οτι με πειράζουν λιγάκι.
Ναι μπορείς!:)
Την πρώτη φορά το έκανα όπως έχει ,την δεύτερη το τύλιξα σε λαδόκολλα την έδεσα με σπάγκο και το έβρασα έγινε σαν σαλάμι ,κόπηκε πιο ωραία ,το έψησα στην σχάρα,υπεροχο
Μπορούμε να φτιάξουμε σειταν με απλό αλεύρι; Αν, ναι, πρέπει να είναι λευκό το αλεύρι; Δεν βρίσκω πουθενά να πάρω έτοιμη σκόνη σειτάν
ευχαριστώ για την συνταγή!
Νίνα
Γεια σου Νίνα, ναι μπορείς. Η παραπάνω συνταγή είναι για αυτόν ακριβώς το σκοπό, δείχνει πώς φτιαχνεται το σέηταν από λευκό αλεύρι σίτου. Δοκίμασέ την 🙂