Vegan Βασιλόπιτα

1 Jan

250 gr μαργαρίνη (ή πηχτό γάλα καρύδας*)

1-2 κούπες ζάχαρη

1,5 ποτήρι χυμό μανταρινιού

400 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (!)

ξύσμα από 2-3 μανταρίνια

1 σφηνάκι μπραντυ

2 κ.γ. σόδα

2 κ.γ. baking powder

2 κ.σ. λιναρόσπορο τριμμένο

→ Δουλεύουμε τη μαργαρίνη με την ζάχαρη καλά. Προσθέτουμε τον χυμό λίγο λίγο με το αλεύρι λιγο λίγο, εναλλάξ. Προσθέτουμε το μπέηκιν πάουντερ, το ξύσμα και τον λιναρόσπορο διαλυμένο σε 2 κ.σ. ζεστο νερό. Προσθέτουμε το μπράντυ με τη σόδα διαλυμένη μέσα.

Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδο-αλευρωμένο ταψί, ρίχνουμε μέσα το φλουρί!! και ψήνουμε για 1 ώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (αν ο φούρνος είναι πολύ δυνατός και βλέπουμε ότι το κέικ ξεραίνεται απ’ έξω, ψήνουμε για 20′ στους 200°C, μετά 20′ στους 180°C και τέλος 20′ στους 160°C).

* πηχτό γάλα καρύδας εννοώ το παχύ μέρος του γάλακτος, το λευκό και λιπαρό μέρος του γάλακτος που σε χαηλές θερμοκρασίες (5-10º C) στερεοποιείται και διαχωρίζεται από το υγρό και ημιδιαφανές μέρος.

Vegan New Year’s Day cake

250 gr margarine

1-2 cups of sugar

1 glass of mandarin juice

400gr of farina flour

2-3 mandarin skin scraps

1 shot of brandy

2 tsp soda

2 tsp baking powder

2 Tbsp flax seeds crushed

→Mix sugar and margarine well. Add a bit of juice, a bit of flour, then a bit of juice again, a bit of flour and so on. Add the baking powder, the scraps and flax seeds mixed in 2 Tbsp of hot water. Put the soda in the brandy and mix it and then pour the brandy into the mix. Save some juice and flour for the end to add some if it is too thick or too liquid. Put the mixture in a baking-form and bake in a pre-heated oven for 1 hour at 200 degrees (without opening the oven). To check if its ready put a knife in the cake and look if it comes out clean. Good luck!

11 Responses to “Vegan Βασιλόπιτα”

  1. Sotiris Tunallon Underdog 1 1 January at 17:45 #

    Καλη χρονια σου ευχομαι

    γεματη συνταγες που να συνοδευονται

    με πολλες μπυρες!!!!

  2. Vegan Lou 1 4 January at 09:57 #

    Καλή χρονιά, χαρούμενη βιγκαν πρωτοχρονιά!😀

  3. Mary 0 28 December at 13:33 #

    Με τί θα μπορούσα να αντικαταστήσω το αλεύρι (ίσως και το baking powder?) για να γίνει χωρίς γλουτένη;

    • 365vegandays 0 28 December at 15:27 #

      Μπορείς να δοκιμάσεις με αλεύρι καλαμποκιού, αλλά νομίζω ότι το κέικ θα βγει πιο στεγνό και θα χρειαστεί περισσότερο χυμό. Επίσης ίσως είναι καλή ιδέα σ’ αυτή την περίπτωση να το ψήσεις σε πιο μεγάλο ταψί για να απλώσει και να ψηθεί καλύτερα (γίνεται κάπως “βαρύ” με το καλαμποκάλευρο). Αν το φτιάξεις, πες μας εντυπώσεις!

      • Mary 0 29 December at 23:51 #

        Χμ δεν έχω και πολλές επιλογές από ταψιά. Και για να πω την αλήθεια το σκέφτηκα αλλά το φοβάμαι λίγο στη γεύση, μήπως βγει έντονη. Μια άλλη σκέψη είναι αλεύρι από φαγόπυρο που μπορώ να φτιάξω μόνη μου και το θεωρώ και πιο υγιεινό. Ξέρεις αν θα αντιδράσει καλά τόσο στο φούρνο όσο και γευστικά; Επίσης το μπέικιν ξέρει κανείς από τί γίνεται, γιατί αν έχει γλουτένη θα πρέπει να βρω κάτι να αντικαταστήσω κι αυτό. Ευχαριστώ!

        • 365vegandays 0 30 December at 15:55 #

          Δυστυχώς δεν το έχω δοκιμάσει με φαγόπυρο, οπότε δεν ξέρω καθόλου πως θα αντιδράσει..

  4. Mary 0 31 December at 08:36 #

    Ευχαριστώ! Δεν το ρίσκαρα, βρήκα έτοιμο αλεύρι χωρίς γλουτένη.

  5. Maria 0 30 December at 09:41 #

    Στη θέση της μαργαρίνης μπορούμε να βάλουμε έτοιμο βίγκαν βούτυρο;

    • 365vegandays 0 30 December at 11:46 #

      Φαντάζομαι πως ναι, αν εννοείς κάτι σαν μαργαρίνη και όχι π.χ. κάτι σαν βούτυρο καρπών. Καλή επιτυχία!

  6. Maria 0 31 December at 12:57 #

    Ευχαριστώ, καλή χρονιά!!

any comments??

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: