Κρακεράκια DIY

8 Jan

1 κούπα νιφάδες βρώμης

1 κούπα αλεύρι ολικής

3 κ.σ. τριμμένο λιναρόσπορο

2 κ.σ. διατροφική μαγιά

1 κ.γ. baking powder

2 κ.γ. μυρωδικά (δενδρολίβανο, ρίγανη κλπ)

¼-½ κ.γ. αλάτι & πιπέρι φρέσκο

½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

½ κούπα νερό

½ κ.σ. σάλτσα σόγιας

3 κ.σ. λάδι

χοντρό αρωματικό αλάτι για πασπάλισμα

→ Χτυπάμε τις νιφάδες της βρώμης στο μούλτι να γίνουν ψιλά ψιλά κομματάκια. Τις βάζουμε σ’ ένα μπωλ και προσθέτουμε όλα τα ξηρά υλικά: τον λιναρόσπορο φρεσκοτριμμένο, το αλεύρι (μπορούμε να βάλουμε μισό ολικής-μισό άσπρο), τη μαγιά, τα μυρωδικά, το αλατοπίπερο και το σκόρδο (μπορούμε να βάλουμε φρέσκο σκόρδο φυσικά αν θέλουμε, αλλά εγώ σε κάποιες συνταγές προτιμώ τη γεύση του αποξηραμένου).

Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το νερό το λάδι και τη σάλτσα σόγιας και φτιάχνουμε μια ωραία ζύμη.

Απλώνουμε τη ζύμη σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα. Θέλουμε να είναι αρκετά λεπτή η στρώση, εμένα μου βγήκε ακριβώς ένα μεγάλο ταψί του φούρνου. Για το άπλωμα της ζύμης βολεύουν πολύ οι μικροί πλάστες που έχουν μία λαβή.  Αφού απλώσουμε τη ζύμη παντού ομοιόμορφα,  πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγο χοντρό αλάτι (εγώ έβαλα αρωματικό αλάτι με πάπρικα και σκόρδο – μιαμ),  και περνάμε άλλη μία φορά με τον πλάστη απαλά. Έπειτα χαράζουμε τη ζύμη προσεκτικά μ’ έναν τροχό κοπής ή με ένα μαχαιράκι, ώστε να βγουν τα κρακεράκια στο σχήμα που θέλουμε.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC  για 15′!

Η ιδέα είναι κάτι ανάμεσα  από την εκδοχή της Δεινομάχης στο veganforum και την εκδοχή της Julie Hasson στο Everyday Dish.  Καλή επιτυχία!

This slideshow requires JavaScript.

5 Responses to “Κρακεράκια DIY”

  1. elsa 1 12 January at 21:19 #

    Το ‘κανα κι αυτό! Δεν είχα τέτοιο ωραίο πλάστη, αλλά ένα κοντό κυλινδρικό βάζο έκανε μια χαρά δουλειά!🙂
    Πολύ νόστιμα και πικάντικα!

    • 365vegandays 1 12 January at 22:42 #

      Μπραβο! Δεν είναι πανευκολα?
      Επίσης βάζω στοιχημα οτι μεχρι το πρωί δεν θα έχει μείνει τίποτα:Ρ

      • elsa 1 13 January at 08:45 #

        χαχαχα! Ναι, πολύ εύκολα… μόνο που μου βγήκαν σκληρούτσικα, ίσως το αλεύρι μου ήταν πολύ σκληρό ή έβαλα λίγο περισσότερο, δεν ξέρω.
        Έμειναν λίγα, γιατί με έπιασε προκοπή (κρίμα τώρα που ζέστανα ολόκληρο φούρνο να πάει χαμένος!) και έφτιαξα παξιμαδάκια ζακυνθινά με σταφίδες και φιστίκι Αιγίνης, οπότε τι να πρωτοφάμε πια! :-p

  2. 365vegandays 1 2 February at 00:04 #

    παξιμαδάκια ζακυνθινά με σταφίδες και φιστίκι Αιγίνης?? Τώρα μου χτύπησε το καμπανάκι! Για πες, για πες.. με ενδιαφέρει!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Πέστο από σπανάκι « project: 365 vegan days - 1 13 March

    […] Σερβίρουμε με παξιμάδια, κριτσίνια, κρακεράκια, ή σε σαλάτες, ή φυσικά σε ζυμαρικά. Αν καταφέρουμε και […]

any comments??

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: