Vegan “παρμεζάνα”

15 Jan

½ κούπα αμύγδαλα

2 κ.σ. διατροφική μαγιά

1 κ.γ. μίζο*

¼ κ.γ. αλάτι

→ Τα βάζουμε όλα μαζί στο μούλτι και χτυπάμε πολύ καλά, μέχρι τα αμύγδαλα να γίνουν ψιλά τρίμματα και το μίζο να ανακατευτεί εντελώς με τα υπόλοιπα υλικά.

Τα αμύγδαλα προτιμάμε να είναι ωμά και αποφλοιωμένα, αλλά η συνταγή βγαίνει μια χαρά και αν δεν είναι. Αν όμως θέλουμε να τα αποφλοιώσουμε, μπορούμε να ρίξουμε τα αμύγδαλα για 1 λεπτό σε βραστό νερό, να τα σουρώνουμε και μετά να τα ξεφλουδίσουμε ζουλώντας τα με τα δάχτυλά μας:)

Βάζουμε την βίγκαν παρμεζάνα μας σε βαζάκι και διατηρούμε στο ψυγείο για αρκετές μέρες.

Ταιριάζει τέλεια σε μακαρονάδες! Μπορεί όμως να μπει και σε πίτσα άνετα ή σαλάτες.

Η συνταγή είναι της  Jo Stepaniak από το The Ultimate Uncheese Cookbook.

* το μίζο είναι μια πολύ πηκτή κρέμα, μια παχιά πάστα, που προέρχεται από τη ζύμωση φασολιών σόγιας/ κριθαριού/ρυζιού/ρεβιθιού κ.α. (το μίζο σόγιας είναι πολύ δημοφιλές).

14 Responses to “Vegan “παρμεζάνα””

  1. Vegan Lou 1 9 February at 12:58 #

    Η συνταγή αυτή είναι πολύ καλύτερη με μη αποφλοιωμένα αμύγδαλα, βγαίνει πιο αλμυρό και μοιάζει πιο πολύ με παρμεζάνα.

    • Μυρτω 1 25 September at 12:30 #

      Γεια σας παιδια! Σορυ που γραφω εδω το comment, μηπως ξερετε που βρισκει κανεις μισο και να μη ειναι πολυ ακριβο? Και απο το ιντερνετ παραγγελια ειναι οκ αφου δε μενω αθηνα.

      • 365vegandays 1 25 September at 12:37 #

        Μίζο έχουν συνήθως τα βιολογικά καταστήματα. Πολύ νόστιμο είναι το μίζο κριθαριού που έχω πάρει από το Mirabilis στην Κυψέλη (πίσω από την Αγορά). Φαίνεται ακριβό αλλά χρησιμοποιείς λίγο κάθε φορά και κρατάει μήνες στο ψυγείο. Κάνε μια περατζάδα σε βιολογικάδικα, όλο και κάποιο θα έχει, δε νομίζω ότι χρειάζεται να παραγγείλεις μέσω ίντερνετ. Ίσως έχει μίζο και το Bamboo Vegan που είναι στο κέντρο (Ζωοδ. Πηγής & Σόλωνος)

        • Μυρτω 1 25 September at 20:21 #

          Ετχαριστω θα τα κοιταξω🙂

  2. Chris 0 15 January at 20:00 #

    τι μπορώ να βάλω αντί για μίζο;

    • 365vegandays 0 16 January at 11:08 #

      Μπορείς να βάλεις λίγη διατροφική μαγιά παραπάνω και λίγη σκόνη σκόρδου αν σου αρέσει, να νοστιμεύσει. Επίσης μπορείς να βάλεις κι άλλους καρπούς πχ κάσιους, και φυσικά μπορεί να είναι και ψημένοι/αλατισμένοι (σε αυτή την περίπτωση μόσο θέλει προσοχή στο αλάτι).

      • Chris 0 16 January at 18:50 #

        ευχαριστώ !

Trackbacks/Pingbacks

  1. Λαζάνια με κιμά « project: 365 vegan days - 1 19 January

    […] με λίγη διατροφική μαγιά ή παρμεζάνα αμυγδάλου και ψήνουμε σε σκεπασμένο σκεύος στους 180°C. Εγώ που το […]

  2. Vegan pizza # 2 « project: 365 vegan days - 1 26 January

    […] τυρί (αγοραστό ή φτιαχτό πχ. παρμεζάνα αμυγδάλου, τόφου […]

  3. Λαχανικά ωγκρατέν « project: 365 vegan days - 1 24 April

    […] → αν θέλουμε ρίχνουμε από πάνω 2 κ.σ. τριμμένα αμύγδαλα ανακατεμένα με 2 κ.σ. φρυγανιά, ή ρίχνουμε παρμεζάνα αμυγδάλου. […]

  4. Ρολά μελιτζάνας « project: 365 vegan days - 1 31 May

    […] 2-3 κ.σ. παρμεζάνα αμυγδάλου […]

  5. Στρούντελ με μπρόκολο και μανιτάρια « project: 365 vegan days - 1 24 June

    […] 2 κ.σ. παρμεζάνα αμυγδάλου […]

  6. Vegan greek mousaka « project: 365 vegan days - 1 16 August

    […] προσθέσουμε διατροφική μαγιά για περισσότερη γεύση, παρμεζάνα αμυγδάλου κλπ. Μια άλλη εναλλακτική είναι να κάνουμε μια παχιά […]

  7. Macaroni and cheez « project: 365 vegan days - 1 18 October

    […] θέλουμε πασπαλίζουμε από πάνω με παρμεζάνα αμυγδάλου, ή  τριμμένους καρπούς, ή τριμμένη φρυγανιά και σκόρδο […]

any comments??

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: