40 gr μαργαρίνη
50 gr πετιμέζι (ή μελάσα)
75 gr ζάχαρη
λίγη βανίλια
πρέζα αλάτι
40 ml νερό
→ Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε την κρέμα (σόγιας, αμυγδάλου, βρώμης κλπ) με την μαργαρίνη σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ‘.
Σε ένα δεύτερο κατσαρολάκι λιώνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μέτρια φωτιά για 5’. Προσθέτουμε στη συνέχεια στο σιρόπι το μείγμα κρέμας-λιωμένης μαργαρίνης και σιγοβράζουμε για 15′ περίπου. Θα είναι έτοιμο άμα ρίξουμε μια μικρή ποσότητα σε ένα ποτήρι με κρύο νερό και δούμε ότι σταθεροποιείται και δεν διαλύεται.
Βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ρηχό σκεύος διαστάσεων 8 x 12 cm στρωμένο με λαδόκολλα.
Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά (1-2 ώρες) κι έπειτα κόβουμε τις καραμέλες στο μέγεθος και σχήμα που θέλουμε.
Η original συνταγή στο vegan-und-lecker.de τις ονομάζει καραμέλες βουτύρου, αλλά εμένα μου μοιάζουν πολύ με τις καραμέλες γάλακτος (λαβδας), που ήταν κάπως ελαστικές.
Αν θέλουμε τις τυλίγουμε σε χαρτάκια λαδόκολλας και τις προσφέρουμε σε μικρά και μεγάλα παιδάκια!
Have fun:)
Και εγώ πάντως καραμέλες βουτύρου τις ήξερα! Αλλά δεν με νοιάζει πως το λένε θέλω να το φάω! 😀