1 ποτήρι ρύζι μπασμάτι
2 ποτήρια ζωμό λαχανικών
½ ματσάκι άνηθο
λίγη μέντα
1 κρεμμύδι μικρό
1-2 χούφτες ηλιόσπορο (καθαρισμένο, ε!)
για τη σάλτσα/σούπα
2 καρότα
1 κρεμμύδι
1 λεμόνι
2 ποτήρια ζωμό λαχανικών
1 ποτήρι νερό
¼ κούπας αλεύρι
¼ κούπας διατροφική μαγιά
→ Μαγειρεύουμε το ρύζι στο ζωμό λαχανικών ή σε νερό με λίγο αλάτι.
Όταν είναι έτοιμο, κι αφού έχει κρυώσει λίγο, το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ μαζί με τα μυρωδικά, αλατοπίπερο, λίγο λάδι, το κρεμμύδι λιωμένο, τον ηλιόσπορο και το ζυμώνουμε καλά, να ανακατευτούν όλα τα υλικά. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και 1 κουταλιά αλεύρι ή γλουτένη σε σκόνη για να δέσει καλύτερα. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν αρκετό χρώμα και να σταθεροποιηθούν. Τα αφήνουμε σε μια πιατέλα.
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τα καρότα κομμένα σε ροδελίτσες με αλατοπίπερο και μυρωδικά αν θέλουμε (μέντα, άνηθο, φρ. κρεμμυδάκι κλπ). Σβήνουμε με τον ζωμό και βράζουμε για 5′ μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα εντελώς. Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και το 1 ποτήρι νερό με το αλεύρι και τη μαγιά διαλυμένα μέσα, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα τηγανισμένα κεφτεδάκια και τα αφήνουμε λίγο να ρουφήξουν τη σάλτσα.
Ίσως ακούγεται μπελαλίδικο, αλλά τελικά είναι πολύ εύκολο φαγητό και μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε, ανάλογα με τα υλικά που έχουμε. Είναι πεντανόστιμο.
Μια παρόμοια συνταγή σκεφτόμουνα για τα γιουβαρλάκια αλλά ποτέ δεν την δοκίμαζα. Αυτή φαίνεται νόστιμη και πολύ ωραία δεμένη η σάλτσα, μέσα στην εβδομάδα θα δοκιμαστεί! 🙂
Βγήκαν πολύ πιο ωραία απ’ ότι περίμενα στην αρχή. Να πω την αλήθεια, φοβόμουν ότι θα διαλυθούν, αλλά άμα τα ζυμώσεις καλά και τα τηγανίσεις απ’όλες τις μεριές θα σταθεροποιηθούν μια χαρά. Και δεν τα αφήνουμε να βράσουν με τη σάλτσα, μόνο να ρουφήξουν. (αν και εγώ που έβαλα μερικά πιο νωρίς για να δω τι θα γίνει, δεν διαλύθηκαν καθόλου).
Τελικά βγήκαν όντως εκπληκτικά διπλασίασα όμως την δόση της σάλτσας γιατί μ’αρέσει να έχουν μπόλικη! 😀
Σούπερ! Άμα έχεις μαγιά, η μπόλικη σάλτσα είναι τέλεια. Προσοχή όμως γιατί τελειώνει γρήγορα! 😉
πιο ωραια και απο τα κλασικα γιουβαρλακια που ετρωγα οταν ημουν κρεατοφαγος..ΤΕΛΕΙΑ!!!!
yay!
Το μικρό κρεμμύδι που μπαίνει λιωμενο στο ρύζι είναι λιωμενο στο μουλτι λογικά; και μπαίνει έτσι αμαγειρευτο;
Ναι είναι λιωμένο στο μούλτι. Εγώ το βάζω ωμό, μπορείς όμως να το ψιλοκόψεις αντί να το λιώσεις και να το τσιγαρίσεις λίγο πριν το προσθέσεις στο μείγμα.Βγαίνει κι έτσι νόστιμο:)
Γεια σας. Μόλις χθες ανακάλυψα την ιστοσελίδα σας και μου αρέσει πολύ.
Μπράβο για την προσπάθειά σας.
Μια ερώτηση: τι είναι η διατροφική μαγιά; Η φρέσκια ή κάτι άλλο;
Ευχαριστώ.
Γεια σου Πένυ, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Η διατροφική μαγιά είναι κάτι διαφορετικό από τη φρέσκια. Δες την ενότητα FAQ για περισσότερες πληροφορίες.
έχω περίσευμα από πολτοποιημένες φακές αβραστες όταν είχα φτιάξει μία παρόμοια συνταγή.Να τις βάλω και αυτές μαζί με το υπόλοιπο μείγμα; Δεν έχω συγχαρεί για την ιστοσελίδα σας….Είναι από τις καλύτερες και μας βοηθάτε πολύ ! Συνεχίστε !
τα υλικά για τα κεφτεδάκια τα πολτοποιείς δηλ το ηλιόσπορο , ρύζι κλπ; Σε μένα πάντως δεν γινόταν μείγμα για να τα πλάσω με τίποτα.Έβαλα φρυγανιά για να μπορέσω να τα πλάσω.Από γεύση έσκισαν πάντως
Ευχαριστώ πολυ.
Για τις φακες δεν ξερω, δεν το εχω δοκιμασει. Γενικά μπορείς να πειραματίζεσαι, δεν έχω όλες τις απαντήσεις. Το μίγμα δεν το πολτοποιώ, το ζυμώνω όπως γράφω στη συνταγή.