2 ½ κούπες γλουτένη*
½ κούπα διατροφική μαγιά
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
½ κ.γ. τσίλι
2 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. θυμάρι
1 κ.γ. αλάτι
λίγο μπαχάρι και φρέσκο πιπέρι
υγρά υλικά
2 κούπες φακές βρασμένες (ή άλλο όσπριο)
2 κούπες ζωμός λαχανικών (κρύος)
1 κρεμμύδι μέτριο
6 σκελίδες σκόρδο (oh yes)
1 κ.γ. μουστάρδα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
→ Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά. Σε ένα επεξεργαστή τροφίμων χτυπάμε όλα τα υγρά υλικά, μέχρι να γίνουν πολτός. Τα ρίχνουμε στο μπωλ με τα ξηρά υλικά και τα ανακατεύουμε πλάθοντας, μέχρι να γίνουν μια ελαστική ινώδης ζύμη.
Αυτή τη ζύμη θα την κάνουμε ~ 20 λουκάνικα μεσαίου μεγέθους. Θα χρειαστούμε λαδόκολλα κομμένη σε χαρτάκια όπου θα βάλουμε την ζύμη και θα τυλίξουμε τα λουκάνικα. Η αρχική συνταγή τα τυλίγει σε αλουμινόχαρτο για μεγαλύτερη ευκολία (θέλουμε να είναι σφιχτά τυλιγμένα, ειδάλλως θα φουσκώσουν στον ατμό), αλλά και με τη λαδόκολλα βγαίνουν μια χαρά. Κόβουμε κομμάτια λαδόκολλας λοιπόν σε μέγεθος περίπου 10 x 20 cm, βάζουμε σε καθένα μια ποσότητα ζύμης που χωράει στη χούφτα μας, την κάνουμε μακρόστενη και τυλίγουμε την λαδόκολλα σφιχτά σφιχτά, σχηματίζοντας λουκάνικα και κλείνοντας τις άκρες στρίβοντας το χαρτί, σαν καραμέλες.
Τοποθετούμε τα λουκάνικα σε ένα μεταλλικό σουρωτήρι ή ακόμα καλύτερα σε ένα ειδικό σκεύος τρυπητό, από αυτά που κάνουν λαχανικά στον ατμό. Βάζουμε το σκεύος (ή το σουρωτήρι) πάνω σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε στον ατμό για περίπου 1 ώρα. Αν θέλουμε τα γυρίζουμε μια φορά ενδιάμεσα.
Έπειτα τα βγάζουμε, τα ξετυλίγουμε και είτε τα σερβίρουμε όπως είναι, είτε τα περνάμε μια γρήγορη από το τηγάνι, όπου τα τηγανίζουμε για 1 λεπτό, ίσα να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με λεμόνι και τα τρώμε ζεστά ζεστά!
Μπορούμε να τα φάμε με σαλάτα, πατάτες κλπ, να τα κάνουμε χοτ-ντογκ ή ακόμα και να τα φυλάξουμε στο ψυγείο/κατάψυξη για άλλη χρήση, π.χ. σε σάλτσες κλπ.
Η αρχική συνταγή είναι από το Everyday dish (με βιντεάκι). Επίσης επεξηγηματικό και μουσικό βιντεάκι σε παρόμοια συνταγή υπάρχει και από το tofu.gr.
* η γλουτένη πωλείται σε σκόνη (οπτικά μοιάζει με αλεύρι σίτου, από το οποίο και προέρχεται) σε καταστήματα με υγιεινές τροφές, βιολογικάδικα, ίσως σε φούρνους, και σίγουρα στα μεγάλα μπαχαρικάδικα της Ευριπίδου
Καλή επιτυχία!
Νομίζω ότι η βασική διαφορά είναι στο χρώμα, λόγω του τοματοπελτέ που βάζω εγώ 🙂
Thanks για το “μουσικό βιντεάκι”!
Παρακαλώ 😛
Και τα όσπρια πάντως παίζουν μεγάλο ρόλο. Οι φακές έχουν μια πιο “χωμάτινη” ή αμυλώδη γεύση από τα φασόλια και τα ρεβίθια. Θα τα φτιάξουμε ΚΑΙ έτσι σύντομα!
Αγαπώ βεγκάνικα! 😀
(που λένε και τα παιδάκια μου)
Να προσθέσω οτι μπορούν να διατηρηθούν θαυμάσια στην κατάψυξη για να τα έχουμε όποτε θέλουμε έτοιμα!
μιας και θα κατεβω αθηνα τις επομενες μερες..πες μου απο που θα παω να παρω διατροφικη μαγια και γλουτενη γιατι θεσσαλονικη δεν βρισκω με τιποτα και χανω τετοιες συνταγες!!!
Γλουτένη έχει το Bamboovegan στη Ζωοδόχου Πηγής και το Μπαχάρ στην Ευριπίδου. Διατροφική μαγιά ίσως βρεις επίσης στο Bamboovegan.
Καλα ,εδω υπάρχει ενας πόλεμος γενικά εναντίον της γλουτένης ,η οποία οντως μας καταστρέφει τον οργανισμό ,και εσείς λέτε να βάλουμε και γλουτένη μέσα? Δεν το κατάλαβα αυτό.
Αν κάποια/ος έχει δυσανεξία στη γλουτενη είναι όντως καλύτερα να μην φάει τα λουκάνικα. Τον πόλεμο εντανίον της γλουτενης γενικώς δεν τον καταλαβαίνω. Η γλουτενη καταναλώνεται από προϊστορικούς χρόνους – το σιτάρι είναι ένα από τα πρώτα σιτηρά που καλλιέργησε ο άνθρωπος (βλέπε ζυμαρικά, πίτες, ψωμί), υπάρχει στις διεθνείς κουζίνες ανά την Γη, έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο στη γαστρονομία και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των λαών εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι γενικά ένα βασικό διατροφικό συστατικό για τους περισσότερους ανθρώπους. Επίσης τρόφιμα με βάση την γλουτενη, όπως το σειταν, αποτελούν σημαντικά γαστρονομικά στοιχεία σε πολλές παραδοσιακές κουζίνες τις Ασίας.
Εν ολίγοις, προσωπικά δεν έχω κάποιο πρόβλημα με τη γλουτενη, καθώς δεν έχω δυσανεξία, και θεωρώ πως το ίδιο ισχύει και για τους περισσότερους ανθρώπους. Όσο για τον πόλεμο εναντίον της γλουτενης τον βρίσκω κάτι ανάμεσα σε αντι-επιστημονική διαιτητική υστερία που βρίσκει κανείς άφθονη στο διαδίκτυο και μαρκετιστικο πλασάρισμα καταναλωτικών προτύπων και “gluten-free” προϊόντων.
Άννα, κι εγώ δεν έβρισκα διατροφική μαγιά στη Θεσσαλονίκη, αλλά πήγα στο “Ζωή και Υγεία” στην Τσιμισκή και τους έβαλα (κυριολεκτικά) να παραγγείλουνε, και τώρα έχουν! Αλλά για γλουτένη δεν έχω ψάξει.