Σήμερα τρώμε λιτά, οικονομικά, αλλά θρεπτικά και νόστιμα, όπως πάντα άλλωστε με τα ρεβίθια (άη λοβ ρεβύθια 🙂 ). Και το κυριότερο: τρώμε ζεστά! Όταν έχει κρύο, μου κάνει πολύ κέφι για μια ζεστή σούπα..
200 gr ρεβίθια
1 κρεμμύδι
1 λεμόνι
λάδι, αλάτι, πιπέρι
1 χούφτα μαϊντανό
→ Μουλιάζουμε τα ρεβίθια αποβραδίς.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν. Θα πάρουν γύρω στα 30-45′ (συνήθως), οπότε τα ανακατεύουμε μια στο τόσο, και προσθέτουμε νερό.
Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν ρίχνουμε στο νερό ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αλάτι και λάδι, και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί μέχρι τα ρεβίθια να μαλακώσουν εντελώς.
Σβήνουμε τη φωτιά και με ένα τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα μισά ρεβίθια από τη σούπα. Περνάμε την υπόλοιπη σούπα από το μούλτι ή την λιώνουμε στην κατσαρόλα με μίξερ χειρός. Έτσι, θα δώσουμε αν θέλουμε, στη σούπα μια κρεμώδη υφή και θα λιώσουμε και τα κρεμμύδια.
Ρίχνουμε πίσω τα ρεβίθια που βγάλαμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μαμ μαμ!
Λατρεύω τα ρεβίθια, είναι το αγαπημένο μου όσπριο! Περιέργως, έχω καιρό να τα κάνω αυτή την -κλασική στο πατρικό μου σπίτι- σούπα, από τότε που έμπλεξα με συνταγές κλπ, όλο αλλιώς τα φτιάχνω! 🙂
200 γρ μόνο; Αυτά δε φτάνουν για να δοκιμάσεις!! 🙂
🙂 Έτσι είναι, για μην τα βαρεθείς! Συνήθως μουλιάζω ένα πακέτο (των 500 γρ) και μαγειρεύω το μισό σούπα ή χούμους και το άλλο μισό φαλάφελ (ή κάτι άλλο). Με μισό πακέτο ρεβίθια βγάζεις 5-6 μικρές μερίδες.