Λαχανοντολμάδες

18 Feb

1 λάχανο (μεσαίο)

2 καρότα

1 πράσο

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια

3 κ.σ. φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο
ή 1 κ.σ. ξερό άνηθο

½ κ.σ. ξερό δυόσμο

1 κρεμμύδι

1 κ.γ. αλάτι

1-1½ κούπα ρύζι

4 κ.σ. ηλιόσπορος

200 gr κιμά από σέηταν (4-5 λουκάνικα)

3 κ.σ. αλεύρι

1 λεμόνι

2 κ.σ. διατροφική μαγιά

→ Ζεματίζουμε το λάχανο!

Χωρίζουμε τα φύλλα του μόλις κρυώσει λίγο.

Φτιάχνουμε τη γέμιση ανακατεύοντας σε ένα μπωλ το κρεμμύδι και τα καρότα τριμμένα, το πράσο, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο ψιλοκομμένα, το αλάτι, τον δυόσμο, το ρύζι, τον ηλιόσπορο και λίγο λάδι. Για τον κιμά παίρνουμε ένα κομμάτι σέηταν γύρω στα 200 gr (ή 4-5 vegan λουκάνικα) και το θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας.

[Συνήθως όταν φτιάχνω τα λουκάνικα, βάζω μια ποσότητα έτοιμη στην κατάψυξη, σε μορφή μπιφτεκιού, για κάθε χρήση.]

Αφού ανακατέψουμε καλά την γέμιση, βάζουμε ~1½ κ.σ. σε κάθε λαχανόφυλλο, τυλίγουμε προσεκτικά και στοιβάζουμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα κολλητά τον ένα με τον άλλο. Κάνουμε δύο στρώσεις στη μεγάλη κατσαρόλα με αυτήν την ποσότητα.

Έπειτα ρίχνουμε από πάνω λίγο αλάτι, λίγο λάδι και σκεπάζουμε τους ντολμάδες με ένα πιάτο αναποδογυρισμένο. Ρίχνουμε από πάνω το λαχανόζουμο από το ζεμάτισμα ή νερό ή ζωμό λαχανικών, μέχρι να σκεπάσει και το πιάτο, και βάζουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα-τρία τέταρτα. Θα χρειαστεί να προσθέτουμε λίγο νερό ενδιάμεσα.

Πριν σβήσουμε το φαΐ, βγάζουμε το πιάτο από την κατσαρόλα και ρίχνουμε πάνω στους ντολμάδες ένα ποτήρι νερό όπου έχουμε διαλύσει 3 κ.σ. αλεύρι, χυμό από 1 λεμόνι και 1-2 κουταλιές διατροφική μαγιά. Ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα (στρίβοντας δεξιά-αριστερά) και βγάζουμε από την φωτιά μετά από 2′, μόλις η σάλτσα αρχίσει να πήζει.

Η συνταγή αφήνει πολλά περιθώρια για αυτοσχεδιασμό:)
Καλή επιτυχία!

This slideshow requires JavaScript.

5 Responses to “Λαχανοντολμάδες”

  1. elsa 1 18 February at 18:31 #

    Απίστευτο, έκανα μόλις σήμερα το μεσημέρι,
    το ίδιο φαγητό!🙂

    Η διαφορά είναι ότι δεν έβαλα σειτάν, και έβαλα πολύ περισσότερο ανηθο-μαϊντανό (1/2 κούπα από το καθένα έλεγε η συνταγή μου!). Το αλευρολέμονο το κάνω χωριστά και το βάζω στο σερβίρισμα. Βγήκαν μούρλια, η οικογένεια ενθουσιάστηκε!
    Βάζω επίσης 2-3 φύλλα (τα χοντρά) κάτω-κάτω στην κατσαρόλα για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια.
    :-*

    • 365vegandays 1 18 February at 18:36 #

      Μπράβο, πάντα τέτοια!🙂
      Σωστά, αυτό το κόλπο με τα φύλλα το έκανε και η γιαγιά μου! Κι εγώ δεν τους κάνω πάντα έτσι, συνήθως τους κάνω μόνο με ρύζι, αλλά αν θέλουμε να έχουνε “κιμά”, υπάρχει κι αυτή η δυνατότητα και είναι πολύ καλή😉

      • elsa 1 18 February at 18:43 #

        Άσχετο, μιας και σε πέτυχα εδώ: καμιά συνταγή για σπιτικές καραμέλες για το βήχα, έχεις;

  2. 365vegandays 1 18 February at 18:46 #

    🙂 Όχι, αλλά θα το ψάξω!

    • elsa 1 18 February at 19:35 #

      Περιμένω με αγωνία και …βήχα!😦

any comments??

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: