Ανακάλυψα έναν καινούριο κιμά, εντελώς DIY, από κουνουπίδι και ξηρούς καρπούς, πολύ διαφορετικό και πολύ νόστιμο. Πάει πάρα πολύ με μακαρόνια, [τύπου μπολωνέζ], αλλά και με λαζάνια στο φούρνο, φαντάζομαι και με παπουτσάκια ή μουσακά. Η ιδέα είναι από το one green planet, και ιδού η δική μου παραλλαγή της συνταγής.
Χορτοφαγικός κιμάς
μισό κουνουπίδι (400-500 gr, τα μπουκετάκια)
150 gr καρύδια
100 gr αμύγδαλα
2 κ.σ. λάδι
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
2 σκ. σκόρδο
¾ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. πάπρικα (κατά προτίμηση καπνιστή)
& (για την κοκκινιστή σάλτσα)
1 κρεμμύδι
1 κουτάκι χυμό τομάτας
½ κούπα ξηρό κρασί
ρίγανη, θυμάρι
κανέλα, μπαχάρι, γαρύφαλλο
→ Για να φτιάξουμε τον κιμά αρχικά χτυπάμε τα μπουκετάκια στο μούλτι, να γίνουν τρίμματα, μαζί με τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Έπειτα, ανακατεύουμε καλά το μείγμα μαζί με το λάδι, τη σάλτσα σόγιας, το αλάτι, το σκόρδο λιωμένο και την πάπρικα.
Στη συνέχεια το απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί, ή σε λαμαρίνα, και το ψήνουμε στο φούρνο. Σκοπός μας είναι να πάρει ένα σκούρο καστανό χρώμα και να εξατμιστούν τα υγρά. Θα χρειαστεί να το ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º για περίπου 1 ώρα. Ενδιάμεσα θα χρειαστεί να το ανακατεύουμε και να το γυρνάμε, ανά 15′, ώστε να ψηθεί παντού ομοιόμορφα.
Έτοιμος ο κιμάς.
Σε αυτή τη φάση μπορούμε να τον φυλάξουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη αν θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε αργότερα, ειδάλλως μπορούμε να τον μαγειρέψουμε περαιτέρω.
Για να κάνουμε την κοκκινιστή σάλτσα του κιμά:
→ τσιγαρίζουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, σβήνουμε με λίγο κρασί, προσθέτουμε τα μυρίσματα που μας αρέσουν και τον χυμό τομάτας. Προσθέτουμε τα κοκκινιστά μπαχαρικά κι αφού βράσει για 5′ προσθέτουμε τον κιμά στην κατσαρόλα.
Ο κιμάς αυτός θα τραβήξει πολλά υγρά, οπότε προσαρμόζουμε με λίγο νερό (ή τοματοχυμό) ανάλογα με τα γούστα μας. Αφήνουμε άλλα 5′ και βγάζουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε με μακαρόνια!
Καλή όρεξη!
Η αλήθεια είναι πως ο κιμάς σόγιας δεν μου πολυαρέσει, ο κιμάς από φακές δεν ταιριάζει πάντα, αυτός μοιάζει αηδιαστικά πολύ με κιμά από σάρκα, αλλά αν είναι νόστιμος (που πιστεύω πως θα είναι με τέτοια υλικά) θα τον δοκιμάσω άμεσα σε μουσακά που ήθελα να φτιάξω αυτές τις μέρες. 😀
Μοιάζει επειδή μπαίνει η σάλτσα τομάτας και δεν βλέπεις τα υλικά, στο ταψί φαίνεται πιο καθαρά η σύστασή του. Anyway, είναι πολύ νόστιμος, σίγουρα θα δέσει στον μουσακά. Καλή επιτυχία και περιμένουμε ανταπόκριση!
Έφτιαξα διπλή δόση, γιατί γράφεις ότι μπορούμε να τον βάλουμε στην κατάψυξη – το οποίο είναι ιδιαίτερα βολικό για εμένα… 🙂 Ελπίζω να ισχύει,ε;; Όταν έρθει η ώρα να μαγειρέψω το υπόλοιπο μισό, πρέπει πρώτα να το ξεπαγώσω πριν το ρίξω στη σάλτσα τομάτας ή όχι;;;
Και μια μικρή παρέμβαση…τι λέτε να γίνει αν προσθέσουμε καρότο στη σάλτσα τομάτας; Στον κανονικό κιμά ταιριάζει… 🙂
Δε νομίζω να έχει διαφορά αν θα έχει ξεπαγώσει ή όχι. Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά εγώ θα τον έβαζα κατευθείαν στη σάλτσα χωρίς να περιμένω. Δοκίμασε και πες μας! 🙂
Επίσης εννοείται ότι αν θες βάζεις και καρότο ή πιπεριές κλπ
Ωραία συνταγή και γενικά μου αρέσει πολύ το μπλογκ
Μια ερώτηση: Μπορώ να μην χρησιμοποιήσω σάλτσα σόγιας; Θα είναι πολύ διαφορετικό;
Ευχαριστώ!
Μπορείς να το φτιάξεις και χωρίς σάλτσα σόγιας. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο αλάτι. Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά μπορείς να αντικαταστήσεις ίσως με ζωμό λαχανικών ή με κρασί.
Αναρωτιέμαι εάν ο κιμάς αυτός κάνει κρατς κρουτς λόγω των ξηρών καρπών. Άλλοι κιμάδες που έχω δοκιμάσει είχαν αυτή το αποτέλεσμα και δεν μου άρεσαν συνδυασμένοι με μακαρόνια 😦
Δεν θα έλεγα ότι κάνει κρατς κρουτς, μιας και οι ξηροί καρποί είναι τρίμματα, αλλά δεν είναι και μαλακός σαν κιμάς από τόφου για παράδειγμα.