Σαρμαδάκια

29 Feb

~40 αμπελόφυλλα*

2 κούπες ρύζι

4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 πράσο

1 ματσάκι άνηθο

λίγο δυόσμο

αλάτι, πιπέρι

λάδι, λεμόνι

→ Τσιγαρίζουμε το πράσο και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Ρίχνουμε τον άνηθο, το δυόσμο κι αν θέλουμε μάραθο ή άλλα μυρωδικά. Βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι κι αλατοπίπερο κι ανακατεύουμε.

Παίρνουμε τα φύλλα, τα ανοίγουμε προσεκτικά ένα ένα, βάζουμε 1 κουταλάκι γέμιση στο κέντρο και τυλίγουμε.

Φτιάχνουμε έτσι μία στρώση ντολμαδάκια σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Πρέπει να είναι κοντά κοντά το ένα με τ’ άλλο για να μην ανοίξουν. Σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο αναποδογυρισμένο, ρίχνουμε λίγο λάδι και νερό ώστε να καλύψει το πιάτο σχεδόν, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βάζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30-40′.

Ενδιάμεσα τσεκάρουμε μη μας καούν 🙂 κι αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.

Σερβίρουμε όταν κρυώσουν με λάδι και λεμόνι.

*Αν τα αμπελόφυλλά μας είναι φρέσκα, τα ζεματίζουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Αμπελόφυλλα μπορούμε να μαζεύουμε το καλοκαίρι, να τα βάζουμε σε σακουλάκια ανά 40-50 και να τα κρατάμε στην κατάψυξη, ώστε να τα χρησιμοποιούμε όλο τον χρόνο. Επίσης μπορούμε να βρούμε αμπελόφυλλα και σε βαζάκια διατηρημένα σε άλμη. Σε αυτήν την περίπτωση ξεπλένουμε τα φύλλα καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε και βάζουμε λιγότερο αλάτι στο ρύζι μας, ειδάλλως θα βγούνε λύσσα 😉

Καλή επιτυχία!

Advertisement

2 Responses to “Σαρμαδάκια”

  1. Vegan Lou 1 29 February at 23:32 #

    Τρελό φαί, εγώ βάζω και μέντα φρέσκια.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ντολμαδάκια ταχινολέμονο « project: 365 vegan days - 1 22 August

    […] Βγάζουμε τα αμπελόφυλλα από το βαζάκι και τα ξεχωρίζουμε (βοηθάει αν τα βάλουμε σε ένα δοχείο με νερό για λίγη ώρα). Επίσης αμπελόφυλλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκα (δείτε κι εδώ) […]

any comments??

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: