50 gr σπόροι βρώμης
500-750 ml νερό
ελάχιστο αλάτι
→
Μουλιάζουμε τους σπόρους αποβραδίς (10-12 ώρες).
Χτυπάμε τους σπόρους στο μπλέντερ μαζί με το 1/3 του νερού, μέχρι το νερό να γίνει άσπρο.
Αδειάζουμε το γάλα σε ένα δοχείο, και χτυπάμε πάλι τους σπόρους (μισο-λιωμένους) με άλλο 1/3 του νερού.
Αδειάζουμε πάλι το γάλα στο δοχείο και χτυπάμε τρίτη φορά τους σπόρους (σχεδόν εντελώς λιωμένους) με το υπόλοιπο νερό.
Σουρώνουμε το γάλα στο δοχείο, με ένα ψιλό σουρωτήρι κι ανακατεύουμε με ελάχιστο αλάτι, αν θέλουμε, για βελτίωση της γεύσης.
Φυλάμε στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Όταν σερβίρουμε το γάλα ή όταν το χρησιμοποιούμε σε συνταγές, το ανακατεύουμε καλά πριν τη χρήση.
Φυλάμε τα υπολείμματα των σπόρων στο ψυγείο για άλλη χρήση (σε γλυκά, κρακεράκια, παξιμαδάκια, μούσλι κλπ).
Καλή επιτυχία!
ευχαριστουμε για μία ακόμα πολύ χρήσιμη συνταγή;
να ρωτήσω ομως και κάτι βασικο πριν το προσπαθήσω: είναι νόστιμο;
γιατί συνήθως τα φυτικά γάλατα δε μ´ αρέσουν.
🙂
Όσο πιο λίγο νερό χρησιμοποιήσεις, τόσο πιο συμπυκνωμένη, πλούσια γεύση θα έχει το γάλα. Η γεύση της βρώμης προσωπικά μου αρέσει, πρέπει να το δοκιμάσεις για να δεις αν σου αρέσει κι εσένα. Θα σου πρότεινα να το δοκιμάσεις μαζί με δημητριακά/μούσλι που του πάνε πολύ, και όχι σκέτο γιατί ίσως σου φανεί λίγο νερουλό. Επίσης αν το φτιάξεις κάνε αυτή την ποσότητα όχι παραπάνω, γιατί είναι πολύ πιο νόστιμο όταν είναι φρέσκο.
ευχαριστώ!
(είσαι ο μέντοράς μου)
ήδη την έβαλα τη βρώμη να μουλιάζει.
🙂
Καλή επιτυχία! Ελπίζω να σου αρέσει!
Καλησπέρα!
Θελω να δοκιμάσω το γαλα βρώμης, είμαι νέα χοτροφάγος και ακομα ψάχνομαι…. θα ήθελα να ρωτήσω, η βρώμη είναι αυτή η κλασική που πέρνουμε απο το s/m ή κάτι άλλο???
Γεια σου kalliope! Η βρώμη για την συγκεκριμένη συνταγή είναι σε μορφή σπόρων, ενώ αυτή που έχουν τα σούπερ μάρκετ είναι σε νιφάδες και είναι επεξεργασμένη. Ίσως βρεις σπόρους σε καταστήματα με υγιεινές τροφές. Θα μπορούσες επίσης να ξεκινήσεις με κάποιο άλλο φυτικό γάλα, όπως το γάλα αμυγδάλου ή φουντουκιού που είναι πολύ εύκολο. Καλή επιτυχία και καλή αρχή με τη χορτοφαγία!
Σίγουρα ειναι βρωμη αυτο και οχι σιταρι;
πως τα διαχωρίζουμε;
Μπορει να ζεσταθει ή κοβει;
Οι σπόροι είναι αρκετά διαφορετικοί. Μπορεί να ζεσταθεί, δεν μου έχει “κόψει” ποτέ.
Για να γίνει πιο γλυκό το γάλα τί θα μπορούσα να προσθέσω;βανίλια;ζάχαρη;…αντί για αλάτι;το έχεις δοκιμάσει να το φτιάξεις με γλυκειά γεύση;
Ευχαριστώ
Μπορείς να χτυπήσεις το σουρωμένο γάλα στο μπλέντερ μαζί με μερικούς χουρμάδες και θα γίνει πολύ νόστιμο και γλυκό!