Γάλα βρώμης D.I.Y.

12 Mar

50 gr σπόροι βρώμης

500-750 ml νερό

ελάχιστο αλάτι

Μουλιάζουμε τους σπόρους αποβραδίς (10-12 ώρες).

Χτυπάμε τους σπόρους στο μπλέντερ μαζί με το 1/3 του νερού, μέχρι το νερό να γίνει άσπρο.

Αδειάζουμε το γάλα σε ένα δοχείο, και χτυπάμε πάλι τους σπόρους (μισο-λιωμένους) με άλλο 1/3 του νερού.

Αδειάζουμε πάλι το γάλα στο δοχείο και χτυπάμε τρίτη φορά τους σπόρους (σχεδόν εντελώς λιωμένους) με το υπόλοιπο νερό.

Σουρώνουμε το γάλα στο δοχείο, με  ένα ψιλό σουρωτήρι κι ανακατεύουμε με ελάχιστο αλάτι, αν θέλουμε, για βελτίωση της γεύσης.

Φυλάμε στο ψυγείο για 2-3 μέρες.  Όταν σερβίρουμε το γάλα ή όταν το χρησιμοποιούμε σε συνταγές, το ανακατεύουμε καλά πριν τη χρήση.

Φυλάμε τα υπολείμματα των σπόρων στο ψυγείο για άλλη χρήση (σε γλυκά, κρακεράκια, παξιμαδάκια, μούσλι κλπ).

Καλή επιτυχία!

12 Responses to “Γάλα βρώμης D.I.Y.”

  1. keti mi 1 13 March at 13:21 #

    ευχαριστουμε για μία ακόμα πολύ χρήσιμη συνταγή;
    να ρωτήσω ομως και κάτι βασικο πριν το προσπαθήσω: είναι νόστιμο;
    γιατί συνήθως τα φυτικά γάλατα δε μ´ αρέσουν. 🙂

    • 365vegandays 1 13 March at 13:28 #

      Όσο πιο λίγο νερό χρησιμοποιήσεις, τόσο πιο συμπυκνωμένη, πλούσια γεύση θα έχει το γάλα. Η γεύση της βρώμης προσωπικά μου αρέσει, πρέπει να το δοκιμάσεις για να δεις αν σου αρέσει κι εσένα. Θα σου πρότεινα να το δοκιμάσεις μαζί με δημητριακά/μούσλι που του πάνε πολύ, και όχι σκέτο γιατί ίσως σου φανεί λίγο νερουλό. Επίσης αν το φτιάξεις κάνε αυτή την ποσότητα όχι παραπάνω, γιατί είναι πολύ πιο νόστιμο όταν είναι φρέσκο.

      • keti mi 1 13 March at 14:47 #

        ευχαριστώ!
        (είσαι ο μέντοράς μου)
        ήδη την έβαλα τη βρώμη να μουλιάζει.

        • 365vegandays 1 13 March at 14:58 #

          🙂
          Καλή επιτυχία! Ελπίζω να σου αρέσει!

  2. kalliope 0 21 October at 16:23 #

    Καλησπέρα!
    Θελω να δοκιμάσω το γαλα βρώμης, είμαι νέα χοτροφάγος και ακομα ψάχνομαι…. θα ήθελα να ρωτήσω, η βρώμη είναι αυτή η κλασική που πέρνουμε απο το s/m ή κάτι άλλο???

    • 365vegandays 0 22 October at 12:54 #

      Γεια σου kalliope! Η βρώμη για την συγκεκριμένη συνταγή είναι σε μορφή σπόρων, ενώ αυτή που έχουν τα σούπερ μάρκετ είναι σε νιφάδες και είναι επεξεργασμένη. Ίσως βρεις σπόρους σε καταστήματα με υγιεινές τροφές. Θα μπορούσες επίσης να ξεκινήσεις με κάποιο άλλο φυτικό γάλα, όπως το γάλα αμυγδάλου ή φουντουκιού που είναι πολύ εύκολο. Καλή επιτυχία και καλή αρχή με τη χορτοφαγία!

      • Λαόνικος Τσάγκος 0 15 February at 23:17 #

        Σίγουρα ειναι βρωμη αυτο και οχι σιταρι;
        πως τα διαχωρίζουμε;
        Μπορει να ζεσταθει ή κοβει;

        • 365vegandays 0 5 March at 10:00 #

          Οι σπόροι είναι αρκετά διαφορετικοί. Μπορεί να ζεσταθεί, δεν μου έχει “κόψει” ποτέ.

  3. Flower Rts 0 4 June at 14:44 #

    Για να γίνει πιο γλυκό το γάλα τί θα μπορούσα να προσθέσω;βανίλια;ζάχαρη;…αντί για αλάτι;το έχεις δοκιμάσει να το φτιάξεις με γλυκειά γεύση;

    Ευχαριστώ

    • 365vegandays 0 4 June at 18:45 #

      Μπορείς να χτυπήσεις το σουρωμένο γάλα στο μπλέντερ μαζί με μερικούς χουρμάδες και θα γίνει πολύ νόστιμο και γλυκό!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Μπιφτεκάκια αμυγδάλου « project: 365 vegan days - 1 30 March

    […] υπολείμματα από τους σπόρους βρώμης, όταν φτιάχνουμε σπιτικό γάλα βρώμης.Φαντάζομαι ότι μπορεί να αντικατασταθεί στη συνταγή […]

  2. Μπισκοτοβούτυρο! « project: 365 vegan days - 1 26 November

    […] 100 ml γάλα βρώμης […]

any comments??

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: