1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
1 φλιτζάνι ξηρούς καρπούς ανάμεικτους (εγώ έβαλα αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια)
½ φλιτζάνι σπόροι ανάμεικτοι (εγώ έβαλα σουσάμι, λιναρόσπορο και ηλιόσπορο)
½ φλιτζάνι σταφίδες
½ φλιτζάνι μους μήλου
3 κ.σ. μελάσα
για kids-friendly εκδοχή προσθέτουμε:
1-2 κ.σ. κακάο
½ φλιτζάνι νιφάδες καρύδας
→ Χτυπάμε στο μούλτι/μπλέντερ τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους μερικές φορές, να γίνουν χοντρά κομματάκια. Δεν θέλουμε να γίνουν και σκόνη, αλλά αν είναι και πολύ μεγάλα δεν θα κολλάνε καλά μεταξύ τους.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μους μήλου και τη μελάσα και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά για 5′ να σιροπιάσει ελαφρώς. Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε στο κατσαρολάκι το μείγμα από το μπλέντερ, τις σταφίδες (και το κακάο-καρύδα αν χρησιμοποιούμε) κι ανακατεύουμε πολύ καλά.
Βάζουμε το μείγμα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το το απλώνουμε πιέζοντας με ένα κουτάλι, σχηματίζοντας ένα ορθογώνιο ομοιόμορφου πάχους 1-2 εκατοστών. Κόβουμε το ορθογώνιο σε μικρότερα ορθογώνια με ένα μαχαίρι ή με έναν τροχό κοπής και το βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για 15′-20′ στους 180°C (μέχρι να πάρουν χρώμα γύρω γύρω).
Μεταφέρουμε τη λαδόκολλα σε μια σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Έπειτα βγάζουμε τις μπάρες με προσοχή και τις φυλάμε σε ένα κλειστό δοχείο.
Καλή επιτυχία!
Το εκανα Σαββατο,το αποτελεσμα πολυ ικανοποιητικο ,αλλα οπως παντα εβαλα τις πινελιες μου π.χ περασα το κουακερ απτο μπλεντερ γιανα μην ειναι τοσο χοντροκομενο,
εβαλα μονο unsalted peanuts k almonds(γιατι αυτα ειχα σπιτι),ψιλοκομενους χουρμαδες,
cranberries.Το αρνητικο ηταν,επειδη δεν ειχε διευκρινειστει το μεγεθος του ταψιου βγηκαν
λεπτουτσικες.Η καρυδα θεωρω οτι ηταν απαραιτητη. Ευχαριστω.
Όταν λες “μους μήλου”, τι ακριβώς εννοείς;
Την φτιάχνω με κάποιον τρόπο; 🙂
Μους μήλου μπορείς να φτιάξεις βράζοντας μήλα ψιλοκομμένα σε λίγο νερό μαζί με ελάχιστη ζάχαρη μέχρι να μαλακώσουν και μετά τα πολτοποιείς. Κάτι σαν φρουτόκρεμα δηλαδή- ίσως μπορείς να βρεις κάτι παρόμοιο έτοιμο σε βαζάκι, στις βρεφικές τροφές.
αντί για μους μήλου μπορώ να βάλω μία πολτοποιημένη μπανάνα;
🙂
και κάτι άλλο …προφανώς οι ξηροί καρποί πρέπει να είναι άψητοι και ανάλατοι ε….;:/
Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις ανάλογα με τα γούστα σου και απλά να πειραματιστείς.