Μια συνταγή από την πασχαλινή νηστεία, με πολύ νοσταλγική γεύση!
Άμα τα φτιάξετε, μόλις αρχίσουν να ψήνονται και να μυρίζουν, θα καταλάβετε τι εννοώ 🙂
¾ ποτήρι πορτοκαλάδα
1 σφηνάκι κονιάκ
½ λεμόνι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
5 κ.σ. ζάχαρη
½ κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. σόδα
½ κ.γ. baking powder
450 gr αλεύρι
→ Ανακατεύουμε όλα τα υγρά σε ένα μπωλ (λάδι, πορτοκαλάδα, χυμό λεμονιού, κονιάκ) και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε σε ένα δεύτερο μπωλ τη ζάχαρη, την κανέλα, τη σόδα και το μπέηκιν. Ρίχνουμε το περιεχόμενο του δεύτερου μπωλ μέσα στο μπωλ με τα υγρά υλικά, κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη και ελαφρώς κολλώδης ζύμη (ίσως να μη χρειαστεί και όλο το αλεύρι).
Αφήνουμε το ζυμάρι σε μια άκρη, και μετά από 30 περίπου λεπτά πλάθουμε τα κουλουράκια. Παίρνουμε ποσότητα ζύμης όσο ένα καρύδι για κάθε κουλουράκι, και φτιάχνουμε δαχτυλίδια ή πλεξούδες. Θα γεμίσουν μία λαμαρίνα του φούρνου, αρκετά πυκνά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-22′ λεπτά.
Καλή επιτυχία! Είναι φανταστικά!
Πολύ νόστιμα αυτά τα κουλουράκια. Εγώ αντί για κονιάκ βάζω και αμαρέτο!
Μμμμ.. καλή ιδέα! Το αμαρέτο θα πηγαίνει και στο καρυδάτο. Το βρίσκεις σε μικρά μπουκαλάκια;
Μπα αλλά έχουμε έναν αλκοολικό που την βρίσκει με τα λικεράκια οπότε δεν πάει χαμένο! 😛