Polenta hearts

23 Apr

Η πολέντα είναι το σιμιγδάλι καλαμποκιού. Πολλές φορές αναφέρεται ως καλαμποκάλευρο σε ορισμένες συνταγές, αλλά αυτό είναι λάθος (όσο λάθος είναι να λέμε και το σιμιγδάλι σιταριού, αλεύρι).

Για να φτιάξουμε πολέντα η γενική συνταγή είναι: 1 μέρος  πολέντας σε 3 μέρη νερό.
Αυτή η συνταγή θα μας δώσει την κατάλληλη σύσταση για τον χυλό. Έπειτα, αφού φτιάξουμε τον χυλό, τον αφήνουμε να κρυώσει και τέλος κόβουμε τις καρδιές (ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε) με φορμάκια για μπισκότα.

Καρδούλες πολέντας

1 κούπα πολέντα (σιμιγδάλι καλαμποκιού)- προτιμούμε από μη μεταλλαγμένα καλαμπόκια

3 κούπες γάλα αμυγδάλου (ή νερό ή ζωμός λαχανικών)

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. μαργαρίνη ή λάδι

→ Βάζουμε το αμυγδαλόγαλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μέσα την πολέντα και το αλάτι κι ανακατεύουμε.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για σχεδόν 10′, μέχρι η πολέντα να είναι έτοιμη (θέλουμε να πάρουμε έναν παχύ και συνεκτικό χυλό).

Στο τέλος προσθέτουμε το κουταλάκι με τη μαργαρίνη κι ανακατεύουμε για να λιώσει. [Μπορούμε σε αυτή τη φάση να φάμε την πολέντα μας όπως είναι, σε μορφή πουρέ ας πούμε. Για να κάνουμε όμως τις καρδιές συνεχίζουμε.]

Έπειτα, κι ενώ ακόμα η πολέντα είναι ζεστός χυλός, την αδειάζουμε σε ένα ταψάκι μεσαίου μεγέθους και την απλώνουμε σε μια στρώση με ίσο πάχος. Την αφήνουμε στο ψυγείο (ή έξω αν έχει κρύο) για 20′ περίπου μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Όταν η πολέντα κρυώσει θα έχει γίνει ένα σώμα συμπαγές αλλά και ελαστικό. Με προσοχή αναποδογυρίζουμε το ταψάκι σε μια λεία επιφάνεια, μέχρι να ξεκολλήσει η πολέντα. Στη συνέχεια κόβουμε τις καρδιές με φόρμα για μπισκότα σε σχήμα καρδιάς, ή με μαχαιράκι προσεκτικά. Κόβονται πολύ εύκολα και δεν διαλύονται.

Φτιάξτε τις καρδούλες με μικρά και μεγάλα παιδάκια. Επίσης αν θέλετε μπορείτε στο τέλος να τις περάστε μια γρήγορη από το τηγάνι, αν και δεν το βρίσκω καθόλου απαραίτητο. Κάνουν εύκολο finger food και μπορούν να συνοδευτούν από μια πικάντικη σάλτσα ή ένα cheezy dip.

Have fun!

6 Responses to “Polenta hearts”

  1. Μαρια 0 11 January at 21:15 #

    Καλησπερα! ηθελα να σας ρωτησω, μια φορα δοκιμασα να κανω πολεντα με νερο μονο και ηταν απιστευτα ανοστη! αν χρησιμοποιησω αντι για γαλα αμυγδαλου(που μου γλυκιζει πολυ) γαλα σογιας λετε να συνεχισει να ειναι ανοστη? θα ηθελα να κανω τις κροκετες που αναφερετεαι με πολεντα και ρεβυθια? αληθεια, στις κροκετες που αναφερεται αν προσθεσουμε διατροφικη μαγια ή μαυρο αλατι(που θυμιζει αυγο στη γευση), δεν θα ηταν ενδιαφερον?? ^_^

    • 365vegandays 0 12 January at 13:49 #

      Γεια σου Μαρία! Η πολέντα από μόνη της δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση, νοστιμίζει όταν την αναμείξουμε με κάτι λιπαρό (λάδι και γάλα καρπών για παράδειγμα) και αλμυρό (ζωμό λαχανικών, σάλτσα σόγιας, διατροφική μαγιά κλπ). Η ιδέα σου για τις κροκέτες ακούγεται πολύ καλή και φυσικά το γάλα σόγιας μπορεί άνετα να αντικαταστήσει το γάλα αμυγδάλου🙂
      Γενικά, μη διαστάζεις να πειραματιστείς!
      Καλή επιτυχία!

      • Μαρια 0 12 January at 22:24 #

        ευχαριστω πολυ! ^_^

Trackbacks/Pingbacks

  1. Αβοκάντο σος « project: 365 vegan days - 1 8 May

    […] είτε ως finger food με μπαστουνάκια λαχανικών, με νάτσος, με καρδιές πολέντας, με κριτσίνια, κράκερς κλπ, ή πάνω σε σαλάτες (μμμ), ή […]

  2. Κροκέτες με πολέντα και ρεβίθια « project: 365 vegan days - 1 2 September

    […] → Βράζουμε την πολέντα σύμφωνα με τις οδηγίες και την αφήνουμε να κρυώσει. (η βασική συνταγή για πολέντα εδώ) […]

  3. Αβοκάντο σος - Οι πιο νόστιμες συνταγές - 0 16 July

    […] είτε ως finger food με μπαστουνάκια λαχανικών, με νάτσος, με καρδιές πολέντας, με κριτσίνια, κράκερς κλπ, ή πάνω σε σαλάτες (μμμ), ή […]

any comments??

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: