Σήμερα φτιάχνω το αγαπημένο φαγητό-σνακ της μαμάς!
Η συνταγή είναι εύκολη και δίνει πολλά περιθώρια για τροποποιήσεις. Εγώ έφτιαξα παξιμάδια λαδένια ολικής.
500 gr αλεύρι ολικής
1 φακελάκι μαγιά
1½ κούπα χλιαρό νερό
½ κούπα λάδι
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. ζάχαρη
→ Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά.
Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και λίγο από το αλεύρι κι ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για καμιά ώρα.
Ζυμώνουμε απαλά, χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και φτιάχνουμε 2 φραντζολάκια.
Βάζουμε τα φραντζολάκια σε λαμαρίνα και τα χαράζουμε με ένα μαχαιράκι σε φέτες.
Βάζουμε τη λαμαρίνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και ψήνουμε μέχρι τα φραντζολάκια να ροδίσουν, περίπου 45′.
Βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν κι έπειτα κόβουμε τα φραντζολάκια σε φέτες στα σημεία όπου τα έχουμε χαράξει.
Απλώνουμε τις φετούλες στη λαμαρίνα και φουρνίζουμε πάλι για 30′-45′ μέχρι τα παξιμάδια μας να πάρουν χρώμα και τα χάσουν την υγρασία τους.
Έτοιμα! Χρόνια πολλά!!
2 Responses to “Παξιμαδάκια”