½ κ.γ. αλάτι
1/4 κούπα λάδι
1 κ.γ. σόδα
1 κούπα νερό
2 κ.σ. μαργαρίνη
→ Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το λάδι και το νερό με τη σόδα διαλυμένη μέσα, και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και απαλή ζύμη.
Σκεπάζουμε το μπωλ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί μισή ώρα περίπου. Λιώνουμε τις 2 κουταλιές μαργαρίνη σε ένα μπρίκι κι αφήνουμε στην άκρη. Έπειτα χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε 2 μεγάλα φύλλα.
Σε κάθε φύλλο κάνουμε την εξής διαδικασία: Αλείφουμε το μισό φύλλο με τη λιωμένη μαργαρίνη και σκεπάζουμε με το άλλο μισό.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία στο διπλωμένο φύλλο: αλείφουμε λίγη λιωμένη μαργαρίνη στο μισό από το διπλωμένο φύλλο, και σκεπάζουμε με το άλλο μισό.
Συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι το κάθε φύλλο να διπλωθεί συνολικά 5-6 φορές, και να δημιουργηθεί μια μπάλα.
Βάζουμε τις δύο μπάλες στο ψυγείο ώστε να παγώσει η αλειμμένη μαργαρίνη, για περίπου μισή ώρα. Βγάζουμε τις 2 μπάλες και ανοίγουμε 2 φύλλα. Για να χρησιμοποιήσουμε τη σφολιάτα σε πίτες, βάζουμε τα φύλλα ένα πάνω κι ένα κάτω από τη γέμιση.
Η ζύμη αυτή είναι ελαστική, αλλά πάρα πολύ απαλή και μαλακιά. Ανοίγει φύλλο πολύ εύκολα και αν έχουμε όρεξη ανοίγει περισσότερα από 2 φύλλα χωρίς ιδιαίτερες δεξιότητες. Καλή επιτυχία!
2 Responses to “Vegan σφολιάτα DIY”