Νιόκι!

21 May

1000 gr πατάτες

250-300 gr αλεύρι

αλάτι

1-2 κ.σ. λάδι

προαιρετικά: λίγο μοσχοκάρυδο

→ Αρχικά βράζουμε τις πατάτες σε ελαφρώς αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα τις σουρώνουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν τις λιώνουμε, προσθέτουμε το λάδι και λίγο αλάτι κι αρχίζουμε να τις ζυμώνουμε προσθέτοντας το αλεύρι λίγο λίγο. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια συμπαγής κι ελαφρώς ελαστική ζύμη.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη (μετά από 10′ περίπου ζύμωμα) την χωρίζουμε στα 4 και φτιάχνουμε 4 χοντρά κορδόνια, πάχους περίπου 2 εκατοστών. Σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια κόβουμε το κάθε κορδόνι σε 25-30 χοντρές ροδέλες.

Με ένα πιρουνάκι πατάμε την κάθε ροδέλα ώστε να αποκτήσει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις των νιόκι.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό (~2 λίτρα). Ρίχνουμε στο βραστό νερό τις ροδέλες από το πρώτο κορδόνι. Τις αφήνουμε να βράσουν 3 λεπτά (οπότε και ανεβαίνουν στην επιφάνεια). Βγάζουμε τα νιόκι από το νερό με τρυπητή κουτάλα κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα άλλα 3 κορδόνια.

Αυτή η ποσότητα θα βγάλει 4 μεγάλες μερίδες. Σερβίρουμε τα νιόκι μας ζεστά, με μια σάλτσα τομάτας ή με άσπρη σάλτσα τύπου αλα κρεμ, με την οποία ταιριάζουν εξίσου.

Καλή επιτυχία!

Advertisement

any comments??

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: