Τώρα είναι η εποχή των σπαραγγιών, και δεν υπάρχει λοιπόν καλύτερη ευκαιρία να φάμε τρυφερά και νόστιμα σπαράγγια.
Τα λευκά φρέσκα σπαράγγια όταν τα αγοράσουμε είναι εξωτερικά σκληρά και γεμάτα ίνες. Γι’ αυτό πριν τα ζεματίσουμε, θα χρειαστεί να τα καθαρίσουμε με ειδικό μαχαιράκι. Χρησιμοποιούμε το ίδιο εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα.
Οι σλκηρές ίνες των σπαραγγιών είναι περισσότερες κοντά στην βάση και λιγότερες κοντά στο άνθος. Για να καθαρίσουμε λοιπόν τα σπαράγγια μας από τις ίνες, ξεκινάμε με το λεπίδι ακριβώς κάτω από από το κεφαλάκι του άνθους και ξεφλουδίζουμε μέχρι την βάση. Αν χρειαστεί ξαναπερνάμε το λεπίδι μια φορά κοντά στην βάση για να σιγουρευτούμε ότι έχει μείνει μόνο ο τρυφερός μίσχος.
Έπειτα, ξεπλένουμε τα σπαράγγια, κόβουμε κι ένα εκατοστό τις βάσεις τους και τα βάζουμε στο καλαθάκι του ατμού.
Βάζουμε το καλαθάκι σε κατσαρόλα με 2 δάχτυλα νερό, και κλείνουμε το καπάκι. Τα αφήνουμε στον ατμό μέχρι να μαλακώσουν, σε χαμηλή σχετικά φωτιά, για περίπου 20-30′, ανάλογα πόσο χοντρά είναι τα σπαράγγια.
Τα βγάζουμε από το καλαθάκι και είναι έτοιμα για φάγωμα.
Σερβίρονται συνήθως με πατάτες και με sauce Hollandaise. Μπορούμε όμως τα φάμε και με λίγο λαδάκι ή με μια πιο ελαφριά σάλτσα, γιατί η Ολλανταίζ είναι αρκετά λιπαρή. Αυτή τη φορά τα έφτιαξα με μια γρήγορη και light μουσταδρο-sauce.
Σάλτσα μουστάρδας για σπαράγγια
2 κούπες γάλα σόγιας
4 κ.σ. διατροφική μαγιά
3 κ.σ. αλεύρι
1 κ.σ. ταχίνι
1 κ.σ. λάδι
1 κ.γ. μουστάρδα
¼ κ.γ. κάρυ
μοσχοκάρυδο
→ Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι, τα ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στη φωτιά.
Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
any comments??