Η κάπαρη συλλέγεται από Μάη ως Αύγουστο, την εποχή της άνθισής της δηλαδή, και κυρίως τον Ιούνη . Καπαριές, τον θάμνο της κάπαρης δηλαδή, θα βρούμε σε περιοχές κοντά στη θάλασσα, πολλές φορές σε χωράφια με ελιές.
Για να μαζέψουμε κάπαρη, φροντίζουμε να την αναζητήσουμε σε μέρη που γνωρίζουμε ότι είναι καθαρά (πχ όχι κοντά σε δρόμο). Η κάπαρη που τρώμε συνήθως, είναι τα μικρά κλειστά μπουμπούκια του φυτού, αλλά πολλοί κάνουν τουρσί και τα αγγουράκια της, τα φύλλα και τους μικρούς βλαστούς.
Τέτοια εποχή τα μπουμπούκια είναι λίγα, αλλά μπορούμε να βρούμε. Εγώ μάζεψα και μπουμπούκια και αγγουράκια, αλλά έκανα το τουρσί ξεχωριστά γιατί τα μπουμπούκια ήταν λίγα, με πανεύκολη συνταγή που βρήκα στο βιβλίο “Τα Βότανα στην Κουζίνα, Μαγειρική με επιλογές από το φαρμακείο της φύσης”.
Για να φτιάξουμε λοιπόν το τουρσί με τα μπουμπούκια, θα χρειαστούμε (για ένα μικρό βαζάκι, 130 ml περίπου)
½ κούπα κάπαρη (μικρά μπουμπούκια)
¼ κ.γ. αλάτι
½ κούπα ξύδι
λίγο λάδι
5-6 κόκκους πιπεριού
→ Ξεπλένουμε την κάπαρη σε πολλά νερά καλά.
Βάζουμε αλατισμένο νερό να βράσει και ρίχνουμε την κάπαρη μέσα για μερικά λεπτά, 6-7′.
Τη βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τη βάζουμε σε μια καθαρή πετσέτα να στεγνώσει.
Αποστειρώνουμε το βαζάκι μας, βράζοντάς το σε νερό.
Αφού στεγνώσουν όλα, βάζουμε την κάπαρη στο βάζο μαζί με το πιπέρι και το αλάτι. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρωματισμένο αλάτι, για περισσότερη γεύση (εγώ έβαλα χοντρό αλάτι με ρίγανη, θρούμπι και θυμάρι).
Γεμίζουμε το βαζάκι με ξύδι, να σκεπάσει την κάπαρη, κι από πάνω βάζουμε 1 δάχτυλο λάδι να το σφραγίσει.
Κλείνουμε καλά και φυλάμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Χρησιμοποιούμε την κάπαρη σε σαλάτες ή και σκέτη για μεζέ. Ένας άλλος τρόπος να διατηρήσουμε κάπαρη είναι να τη βάλουμε σε βάζο μαζί με αλάτι σε στρώσεις- 1 στρώση κάπαρη 1 στρώση αλάτι κ.ο.κ. (αυτή θέλει ξέπλυμα πριν τη φάμε φωτό). Φυσικά το πιο ωραίο είναι η συλλογή και η προετοιμασία!
Καλή επιτυχία!
any comments??