Vegan greek mousaka

16 Aug

Ο μουσακάς είναι ένα φαγητό που σχεδόν ποτέ δεν το κάνω ακριβώς ίδιο.  Ο βίγκαν μουσακάς μπορεί να γίνει με πολλούς και διάφορους τρόπους, οι οποίοι είναι βασισμένοι στο κλασσικό μοτίβο: μπεσαμέλ, κιμάς, λαχανικά.

Για να ξεκινήσουμε από τη βάση,

τα βασικά λαχανικά του μουσακά είναι μελιτζάνες, κολοκύθια και πατάτες. Αυτά πρέπει να κοπούν σε φέτες και να τηγανιστούν, ή μπορούν και να ψηθούν στο φούρνο με λίγο λάδι (για πιο λάιτ εκδοχή). Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμη και λαχανικά που έχουμε ψήσει σε σχάρα, με εξίσου γευστικό αποτέλεσμα.

Η μεσαία στρώση του μουσακά, είναι η στρώση του κιμά. Ο κιμάς αυτός μπορεί να γίνει είτε με κιμά καρπών σόγιας, είτε με πρωτεΐνη σόγιας (TVP) (πωλείται επίσης ως ‘κιμάς σόγιας’). Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και σέηταν τριμμένο (αν έχουμε φτιάξει λουκάνικα πχ), ή και τόφου θρυμματισμένο. Μια άλλη εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσουμε μαγειρεμένες φακές, καστανές ή κόκκινες, ή κιμά από κουνουπίδι και καρύδια, ή ακόμη και ψιλοκομμένα μανιτάρια! Όποιο υλικό και να διαλέξουμε, το τσιγαρίζουμε με κρεμμύδι και το μαγειρεύουμε κοκκινιστό με τη γνωστή διαδικασία, όπως εδώ κι εδώ.

Για την πάνω στρώση της μπεσαμέλ, μπορούμε επίσης να αυτοσχεδιάσουμε πολύ. Μπούμε να φτιάξουμε μια απλή μπεσαμέλ με αλεύρι και οποιοδήποτε φυτικό γάλα θέλουμε, έτοιμο ή φτιαχτό. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε την μπεσαμέλ με σιμιγδάλι και αλεύρι. Επίσης, μπορούμε αντί για μπεσαμέλ να κάνουμε κάτι άλλο: αντί να χρησιμοποιήσουμε τις πατάτες για την κάτω στρώση του μουσακά, να τις βράσουμε και να τις κάνουμε πουρέ και με αυτόν να αντικαταστήσουμε τη στρώση της μπεσαμέλ. Φυσικά μπορούμε σε οποιαδήποτε εκδοχή να προσθέτουμε αλεσμένους καρπούς, να προσθέσουμε διατροφική μαγιά για περισσότερη γεύση, παρμεζάνα αμυγδάλου κλπ. Μια άλλη εναλλακτική είναι να κάνουμε μια παχιά κρέμα από καρπούς (πχ κάσιους), να βάλουμε ζωμό λαχανικών και να την πήξουμε με αλεύρι ή άμυλο αραβοσίτου.

Για τον σημερινό μουσακά λοιπόν χρησιμοποίησα:

2 κιλά κολοκύθια

1,5 κιλό μελιτζάνες

~2 κιλά πατάτες

1 πακέτο (200 gr) κιμά σόγιας

και για την μπεσαμέλ

1 λίτρο γάλα σόγιας

7 κ.σ. αλεύρι

2 κ.σ. μαργαρίνη

4 κ.σ. διατροφική μαγιά

1 κ.γ. αλάτι

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο

→ Κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες και βάζουμε τις μελιτζάνες σε αλατόνερο να ξεπικρίσουν.

Τα βάζουμε σε ταψί μεγάλο ή στη λαμαρίνα του φούρνου, τα λαδώνουμε ελαφρώς, τα αλατίζουμε και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν κι από τις δυο πλευρές. Αυτό θα γίνει σε 5- 6 δόσεις και θα πάρει κάνα 2ωρο, αλλά θα μας γλυτώσει από το τηγάνισμα και το πολύ λάδι.

Εντωμεταξύ μαγειρεύουμε τον κιμά σόγιας κοκκινιστό. [Ο κιμάς από καρπούς σόγιας δεν μαλακώνει αμέσως όπως ο κιμάς από πρωτεΐνη σόγιας και καλό είναι να τον έχουμε μουλιάσει από την προηγούμενη.]

Όταν όλα είναι έτοιμα διαλέγουμε ένα μεσαίο προς μεγάλο, βαθύ ταψί και κάνουμε τις στρώσεις: κάτω οι πατάτες, μετά οι μελιτζάνες, μετά τα κολοκύθια και μετά ο κιμάς. Ενδιάμεσα από τις στρώσεις αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Βάζουμε το ταψί στην άκρη και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.

Βάζουμε όλα τα υλικά της μπεσαμέλ σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Μόλις πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη μπεσαμέλ ομοιόμορφα στο ταψί, πάνω από τον κιμά σόγιας.

Αν θέλουμε ρίχνουμε από πάνω λίγη διατροφική μαγιά και βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε 15-20′ ακόμα μέχρι να ροδίσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Καλή επιτυχία!

7 Responses to “Vegan greek mousaka”

  1. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΑΓΚΟΣ 1 19 August at 23:09 #

    ΠΩ…ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ….!!!!
    ΥΠΕΡΟΧΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ…
    εΦΤΙΑΞΑ ΕΧΘΕΣ ΦΥΤΙΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑ ΚΑΣΙΟΥΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΜΑΓΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑ…ΚΑΙ ΝΙΣΕΣΤΕ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΛΕΥΡΙ…ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ…
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΒΙΓΚΑΝ ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΘΕΙΚΟΣ….
    ΛΑΤΡΕΥΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΝΟΣΤΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙ ΑΥΤΟΥ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΦΥΤΙΚΑ.🙂

    • 365vegandays 1 20 August at 16:17 #

      thank you!
      Πραγματικά, δεν χρειάζεται να αποχωριστούμε τα φαγητά που έχουμε αγαπήσει!

  2. Flower Rts 0 4 June at 14:49 #

    Και με κιμά σόγιας τον έχω φτιάξει, αλλά και με φακές αντί για κιμά σόγιας που τις έχω απλά βράσει με νερό πρώτα!…μπορεί να ακούγετε άνοστο, αλλά αν έχεις τηγανίσει ελάχιστα τις μελιτζάνες και τις πατάτες τότε και οι φακές παίρνουν στο ψήσιμο άρωμα και γεύση από τα παραπάνω και δεν το καταλαβαίνεις ότι είναι φακές🙂

    • 365vegandays 0 4 June at 18:49 #

      Έχεις δίκιο! Οι φακές κάνουν πολύ νόστιμο κιμά! Συχνά κάνω παστίτσιο με φακές (αφού τις βράσω λίγο, τις μαγειρεύω όπως τον κοκκινιστό κιμά σόγιας).

  3. spookiepookie 1 3 January at 00:25 #

    Επιτελους! Μια μπεσαμελ με φυτικο γαλα! Αυτο εψαχνα! χεχε ευχαριστω πολυ! οσες αλλες βρηκα ηταν με ζωμο λαχανικων και ημουν σιγουρη πως θα εβγαινε πολυ ξενερωτη μπεσαμελ!

  4. Señorita loca 1 27 July at 16:38 #

    το έκανα και βγήκε πραγματικά πολύ πολύ νόστιμο.Με ορισμένες παραλλαγές. Για γάλα έβαλα αμυγδάλου, έβαλα αλεύρι ολικής και δεν είχα διατροφική μαγιά και έβαλα απλώς ξερή.Αν στον κιμά βάλεις ελάχιστη κανέλα νοστιμίζει.Κιμά έβαλα κιμά σόγιας ο οποίος θέλει λίγο παραπάνω αλάτι για να είναι νόστιμος.Το έφαγα ζεστό γιατί δεν άντεχα να περιμένω,αλλά είμαι σίγουρη ότι κρύο θα είναι ακόμα καλύτερο. Έχω έναν ενδοιασμό για το αν είναι απαραίτητα τα κολοκυθάκια.

any comments??

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: