Χωριάτικη σαλάτα!

23 Aug

Αγαπημένη για πάντα χωριάτικη σαλάτα! Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτόν τον πολύχρωμο κήπο αρωμάτων και γεύσεων; Και δεν υπάρχει πιο αγαπησιάρικο φαγητό, ειδικά αν έχουμε τα ζαρζαβατικά από τον κήπο μας, το δικό μας λάδι, τις δικές μας ελιές, τη δική μας κάπαρη και τα δικά μας φρέσκα μυρωδικά!

Για να κάνουμε λοιπόν μια γαβάθα γεμάτη χρησιμοποιούμε

3-4 ώριμες και ζουμερές καλοκαιρινές τομάτες

1 πράσινη πιπεριά

1 φρέσκο και τραγανό αγγούρι

1 μικρό κρεμμύδι

2-3 κ.σ. ελιές που μας αρέσουν (έβαλα Καλαμών)

μυρωδάτη ρίγανη

αλάτι

και μπόλικο λάδι

έξτρα υλικά, προαιρετικά αλλά προτεινόμενα είναι

κάπαρη τουρσί

2-3 κλωνάρια γλιστρίδα

μερικά φρέσκα φύλλα βασιλικού

λίγο ξύδι

σκόρδο
[Για το σκόρδο υπάρχει ένα παλιό και καλό κολπάκι, ώστε να βγάλει όλη τη νοστιμάδα του, χωρίς να μας κάψει: παίρνουμε μια σκελίδα, την κόβουμε στη μέση και την τρίβουμε πιέζοντας στον πάτο και στα τοιχώματα της γαβάθας με κυκλικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Κατά κάποιο τρόπο δηλαδή το στύβουμε ώστε να βγάλει μέσα στο μπωλ μας το ζουμί του. Αυτό θα απογειώσει την σαλάτα..]

Αν όμως θέλουμε να εντυπωσιάσουμε και να προκαλέσουμε επιφωνήματα έκπληξης και θαυμασμού :Ρ πετάμε και μια vegan ‘φέτα’ από πάνω! Προσωπικά σπάνια βάζω κάποιο βίγκαν τυρί στη χωριάτικη, διότι πολύ απλά με καλύπτει πλήρως και χωρίς αυτό. Παρόλα αυτά, αν θέλουμε να έχουμε κάτι άσπρο από πάνω ή να κλείσουμε στόματα, άμα λάχει την κάνουμε και κομπλέ.

Για την vegan φέτα λοιπόν κάνουμε τη μισή δόση από την τιροσαλάτα και κάνουμε ένα διάλυμα με

¼ κούπας νερό

1 κ.γ. σκόνη άγαρ άγαρ

το λιώνουμε σε μέτρια φωτιά για 1-2’ (μέχρι το άγαρ να διαλυθεί καλά στο νερό) και προσθέτουμε το μείγμα στην τιροσαλάτα. Βάζουμε την τιροσαλάτα στη φωτιά για 1’ μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και αποσύρουμε.

Έπειτα το βγάζουμε και το βάζουμε σε λαδωμένη φόρμα σε τετράγωνο σχήμα (σαν αυτή). Αυτό όσο θα κρυώνει. τόσο θα πήζει.

Το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Το ξεφορμάρουμε και το σερβίρουμε!

Βγαίνει αρκετά συμπαγές ώστε να κόβεται σε φέτες ή κύβους και αρκετά μαλακό ώστε να λιώνει στο στόμα.

Καλή επιτυχία!

2 Responses to “Χωριάτικη σαλάτα!”

  1. anna 1 23 November at 23:10 #

    το αγαρ αγαρ τι ειναι???

    • 365vegandays 1 23 November at 23:19 #

      Είναι μια ζελατινοειδής ουσία φυτικής προέλευσης. Πωλείται σε νιφάδες ή σε σκόνη, χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική για να δέσει μείγματα ή να κάνει ζελέ κι είναι αρκετά “ισχυρή”. Είναι η βίγκαν εναλλακτική για την ζελατίνη (η οποία προέρχεται από οστά ζώων).

any comments??

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: