1 κιλό φρέσκα λαχανάκια Βρυξελλών
3 σκ. σκόρδο
λάδι
αλάτι
→ Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανάκια από τα εξωτερικά φύλλα και κόβουμε τη βάση τους.
Τα κόβουμε στη μέση και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι.
Προσθέτουμε λάδι και τα ανακατεύουμε να πάει παντού και να τα καλύψει εντελώς. Προσθέτουμε το αλάτι και το σκόρδο ψιλοκομμένο και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 10-15′, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαραθούν λιγάκι.
Αυτή τη συνταγή την έχει η Isa στο Vegan with a vengeance, και πραγματικά όπως γράφει, όταν ψήνονται αρχίζουν να μυρίζουν σαν ποπ κορν:) Βγάζουμε και τα σερβίρουμε ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό σε κάποιο κυρίως πιάτο.
Καμιά φορά επίσης μου αρέσει να τα ψήνω χωρίς σκόρδο και μετά να τα περιλούζω με μια σάλτσα με σκόρδο και λεμόνι. Έτσι, τραβάνε τη σάλτσα και γίνονται πολύ ζουμερά (αυτό γίνεται και για τα λαχανάκια που έχουμε μαγειρέψει στον ατμό). Για τη λεμονάτη σάλτσα βάζω:
1 κούπα νερό ή ζωμό
1 σκ. σκόρδο λιωμένη
1 κ.σ. αλεύρι
1 κ.σ. διατροφική μαγιά
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
~μισό λεμόνι
λίγο λάδι
→ τα ανακατεύω όλα καλά και βάζω το μείγμα σε κατσαρολάκι στη φωτιά, μέχρι να πήξει. Έπειτα το ρίχνω πάνω από ½ περίπου κιλό ψητά ή βραστά λαχανάκια.
Μην αντικαταστήσετε τα φρέσκα λαχανάκια με κατεψυγμένα! Δεν έχουν καμία σχέση σε γεύση.
Καλή επιτυχία!
any comments??