Το tempeh (τέμ-πε) είναι ένα παραδοσιακό ασιατικό προϊόν από σόγια. Γίνεται από φασόλια σόγιας τα οποία υπόκεινται σε ελεγχόμενη ζύμωση με την προσθήκη καλλιεργειών μυκήτων. Μετά τη ζύμωση κι όταν το τέμπε είναι έτοιμο, είναι κάπως έτσι:
Για να μαγειρέψουμε τέμπε που έχουμε αγοράσει πρώτα το βάζουμε στον ατμό και μετά το ψήνουμε ή το τηγανίζουμε.
Στον ατμό το βάζουμε γιατί όπως λέει η Isa, έτσι χάνει μια έντονη μυρωδιά φασολιών που έχει.
Κόβουμε λοιπόν το τέμπε μας σε λεπτές φέτες και το βάζουμε στον ατμό για 10′.
Έπειτα το μεταφέρουμε σε μια μαρινάδα που έχουμε ήδη φτιάξει. Εγώ για 200 gr τέμπε έκανα την εξής μαρινάδα (παρόμοια με αυτή και αυτή):
1 κ.σ. λάδι
1 μεγάλη σκ. σκόρδο λιωμένη
½ κ.γ. ζωμός λαχανικών σε σκόνη
½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
→ βάζουμε το τέμπε στη μαρινάδα για 2 ώρες περίπου, γυρνώντας πλευρά μια φορά.
Έπειτα βάζουμε σε ένα τηγάνι να κάψει λίγο λάδι και τηγανίζουμε τις μαριναρισμένες φέτες για 2-3′ σε κάθε πλευρά.
Σερβίρουμε αμέσως με σαλάτα, πατάτες κλπ.
Καλή όρεξη!
Πού βρήκες τέμπε;
hmm.. το πήρα όταν πήγα στο Veganz (στο Βερολίνο)..
Δεν έχει το bamboovegan?
Έφερε; Δε γνωρίζω! Ζηλεύω! Βρίσκω μόνο το χειμώνα στο Σάλαματ.
Παρακαλώ γνωρίστε μου που μπορώ να βρω την καλλιέργεια του μύκητα tempeh, oligosporus rizopus στην Ελλάδα.