Ψητά σουβλάκια μελιτζάνας και μανιταριών με σάλτσα satay.
2 μέτριες μελιτζάνες
200 gr μανιτάρια κρεμίνι
για τη μαρινάδα:
1 κ.σ. κύμινο
1 κ.σ. κόλιαντρο
1 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
2 σκ. σκόρδο λιωμένες
1 κ.γ. λεμονόχορτο σε πάστα
4 κ.σ. σάλτσα σόγιας
½ κούπα λάδι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
για τη σάλτσα φιστικιών:
½ κ.γ. κύμινο
½ κ.γ. κόλιντρο
2 σκ. σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
½ κούπα γάλα καρύδας
150 gr φιστικοβούτυρο
1 κούπα νερό
αλάτι
→ Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κυβάκια. Τα βάζουμε σε ένα ταψί μαζί με τα μανιτάρια.
Σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας κι ανακατεύουμε καλά.
Περιλούζουμε τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια με τη μαρινάδα.
Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 2 ως 8 ώρες, ανακατεύοντας συχνά.
Βάζουμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων όλα τα υλικά για τη σάλτσα (εκτός απ’ το νερό) και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα.
Μεταφέρουμε την κρέμα σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε το νερό. Σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να πήξει και έπειτα μεταφέρουμε σε ένα μπωλ.
Περνάμε τα μανιτάρια και τις μελιτζάνες σε καλαμάκια. Βάζουμε τα καλαμάκια σε μια λαμαρίνα και ψήνουμε στο γκριλ σε δυνατή φωτιά για περίπου 20′. Ενδιάμεσα τα γυρνάμε και τα βρέχουμε με τη μαρινάδα.
Τα σερβίρουμε με την σάλτσα φιστικιών.
Και αυτή τη συνταγή μου έδωσε η καλή φίλη του μπλογκ Melina από το βιβλίο Vegetarian thai cooking της Cara Hobday. Εδώ σε δική μου παραλλαγή.
Καλή επιτυχία!
any comments??