½ κούπα χλιαρό νερό
1/3 κούπας πετιμέζι ή χαρουπόμελο
1/3 κούπας σταφίδες
½ κούπα μαργαρίνη
½ κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 πρέζες τζίντζερ σε σκόνη
λίγη βανίλια
250-300 gr αλεύρι
→ Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ τη μαγιά με το νερό και το πετιμέζι καλά.
Προσθέτουμε τη μαργαρίνη (ξεπαγωμένη), τις σταφίδες, τα μπαχαρικά κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο, να σχηματίσει έναν χυλό αρχικά και σιγά σιγά να γίνει μια μαλακιά ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια, 8-10 περίπου, τα βάζουμε αραιά σε ένα μεγάλο ταψί και τα βάζουμε σε ένα ζεστό δωμάτιο, κοντά στο καλοριφέρ.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν, περίπου 2-3 ώρες, μέχρι να τριπλασιαστούν σε μέγεθος!
Έπειτα τα αλείφουμε από πάνω με λίγο αραιωμένο πετιμέζι αν θέλουμε και τα βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο γύρω στους 160° μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα (15-25′ ανάλογα το φούρνο- προσοχή γιατί αρπάζουν εύκολα).
Τα βγάζουμε ροδαλά, μυρωδάτα και αφράτα!
Καλή επιτυχία!
“και τα βάζουμε σε ένα ζεστό δωμάτιο, κοντά στο καλοριφέρ.”
Ααααχ… από αυτό και μόνο, φαίνεται ότι δεν είσαι τώρα στην Ελλάδα! :-p
Ακόμα με τα κοντομάνικα είστε?? Πάλι καλά δηλαδή.. γιατί δε νομίζω να ανάψουν και πολλά καλοριφέρ φέτος, ασχέτως καιρού.
συγνώμη ρε παιδιά αλλά ποια ζάχαρη ανακατεύουμε με τη μαγιά και το νερό, αφού στα υλικά δε γράφει για ζάχαρη
σόρυ, το πετιμέζι εννοούσα.