1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 ½ κ.σ. ζάχαρη
3/4 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. μαργαρίνη
4-5 κούπες αλεύρι
+
4 κούπες νερό
2 κ.σ. σόδα
χοντρό αλάτι για πασπάλισμα
→ Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ τη μαγιά με το ζεστό νερό και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τη μαργαρίνη, το αλάτι και λίγο αλεύρι κι ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.
Έπειτα προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να γίνει μια μαλακιά και λεία ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα 12. Από κάθε κομμάτι πλάθουμε ένα μακρύ κορδόνι, περίπου μισό μέτρο μήκος (ή και παραπάνω).
Με κάθε κορδόνι σχηματίζουμε ένα πρέτσελ!
Βάζουμε τα πρέτσελ σε ταψί αραιά, και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για καμιά ώρα, σε ζεστό μέρος.
Αφού φουσκώσουν και σταθεροποιηθούν, θα τα βουτήξουμε σε νερό να ζεματιστούν: βάζουμε τις 4 κούπες νερό να βράσουν μαζί με τη σόδα σε μια κατσαρόλα. Αποσύρουμε το νερό απ’ τη φωτιά και παίρνουμε τα πρέτσελ ένα ένα και τα βουτάμε προσεκτικά μέσα στο βραστό νερό.
Τα βγάζουμε μετά από 1′, τα τοποθετούμε με τη σειρά πάλι στο ταψί και είναι έτοιμα για φούρνο.
Τα πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και τα βάζουμε να ψηθούν στους 220° για ~10′.
Καλή επιτυχία!
Αυτό το ζεμάτισμα, τι τους κάνει; Κρούστα; Πρώτη φορά το συναντάω!
Ναι, κάνει μια κρούστα και τα κάνει κάπως λεία.