Samosas!

30 Nov

Βίγκαν σαμόσα

So… last but not least, μια συνταγή που ήθελα εδώ και πολύ καιρό να φτιάξω μιας και μου είχε γίνει παραγγελιά!

Τα samosas είναι ινδικά πιτάκια με τραγανό φύλλο, τριγωνικά και γεμιστά, και συνήθως τηγανιτά.

 

 

 

 

 

Για τη ζύμη:

2½ κούπες αλεύρι

1 κούπα γάλα καρύδας

1 κ.γ. σπόρους αγρικύμινου (Caraway)

¾ κ.γ. αλάτι

→ Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τα σποράκια. Προσθέτουμε το γάλα καρύδας και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Βάζουμε στο ψυγείο κι ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση:

½ κιλό πατάτες

200 gr μανιτάρια

1 κρεμμύδι

2 σκ. σκόρδο

1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο

1 κ.γ. σιναπόσπορο

1 κ.γ. κύμινο

1 κ.γ. κόλιαντρο

1 κ.γ. garam masala

¼ κούπας σταφίδες

¼ κούπας νερό

2 κ.γ. χυμό λεμονιού

1-2 κ.σ. σουσάμι

¾ κ.γ. αλάτι

λάδι

→ Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό και το βάζουμε στη φωτιά. Τις αφήνουμε να βράσουν 10′ μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε και τις στραγγίζουμε.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε να κάψει λίγο λάδι και ρίχνουμε το σιναπόσπορο. Όταν τα σποράκια αρχίσουν να σκάνε προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο λιωμένο, το τζίντζερ και τα μανιτάρια. Τα φέρνουμε μερικές βόλτες 3-4′.

Προσθέτουμε στο τηγάνι τις πατάτες κι όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε συνέχεια για μερικά ακόμα λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει κι ετοιμάζουμε τα πιτάκια.

Βγάζουμε τη ζύμη από τη ψυγείο και την ζυμώνουμε λίγο να μαλακώσει. Την χωρίζουμε σε 10-12 μπαλάκια. Ανοίγουμε με τον πλάστη το κάθε μπαλάκι ζύμης σε ένα μικρό στρογγυλό φύλλο μεγέθους ανοιχτής παλάμης.

Παίρνουμε το κάθε φύλλο και το κόβουμε στη μέση. Σε κάθε μισό βάζουμε 1 γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση. Έπειτα κλείνουμε το φύλλο να σχηματιστεί ένα τριγωνάκι και το σφραγίζουμε βρέχοντας απαλά τις άκρες περιμετρικά.

DSCN2900  DSCN2904  DSCN2906

Τώρα μπορούμε να τα τηγανίσουμε ή να τα ψήσουμε στο φούρνο. Γίνονται εξίσου νόστιμα.

Για το τηγάνισμα τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά σε κάθε πλευρά.

Βίγκαν σαμόσα με πατάτα και μανιτάρια

Αν τα ψήσουμε στο φούρνο, τα βουρτσίζουμε πρώτα με λάδι και τα ψήνουμε στους 200° για 20-25′, γυρνώντας τα μια φορά στο ενδιάμεσο.

Πιτάκια σαμόζα ψητά στο φούρνο

Βγαίνουν τέλεια!

Καλή επιτυχία!!

Η συνταγή είναι παραλλαγή από το Hungry Vegan.

😀

Advertisement

One Response to “Samosas!”

  1. aspasia kourou 0 30 October at 13:01 #

    SAMOSAS!!! ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ..ΝΟΣΤΙΜΙΑΟΥ…ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΣΑΨΑΝ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ
    (ΑΡΕΣΑΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΥΣ) ΚΑΙ ΤΑ ΕΦΑΓΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΑΓΑΝΑ!!!!

any comments??

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: