Τι είναι το άγαρ άγαρ;
Είναι μια ζελατινοειδής ουσία φυτικής προέλευσης. Πωλείται σε νιφάδες ή σε σκόνη, χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική για να δέσει μείγματα ή να κάνει ζελέ κι είναι αρκετά “ισχυρή”. Είναι η βίγκαν εναλλακτική για την ζελατίνη (η οποία προέρχεται από οστά ζώων).
Τι είναι η γλουτένη;
Η γλουτένη είναι η πρωτεΐνη του σιταριού.
Η μορφή στην οποία τη βρίσκουμε είναι σκόνη και οπτικά μοιάζει με αλεύρι σίτου, από το οποίο και προέρχεται.
Γλουτένη πωλείται σε καταστήματα με υγιεινές τροφές και βιολογικά προϊόντα, σε βίγκαν παντοπωλεία, ίσως σε φούρνους, και σίγουρα στα μεγάλα μπαχαρικάδικα της Ευριπίδου στην Αθήνα.
Χρησιμοποιούμε τη γλουτένη για να “δέσουμε” μείγματα, όπως vegan κεφτέδες, μπιφτέκια, λουκάνικα κλπ.
Συνταγές με γλουτένη εδώ.
Τι είναι η διατροφική μαγιά (nutritional yeast);
Είναι ένα τρόφιμο, προϊόν καλλιέργειας ζυμομυκήτων. Είναι προϊόν διαφορετικό από την ξηρή (ή νωπή) μαγιά που χρησιμοποιείται στην αρτοποιία/ζαχαροπλαστική και επίσης διαφορετικό από την μαγιά μπύρας, αν και παρόμοιο. Η διατροφική μαγιά έχει μια τυρένια γεύση, είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και υπάρχει σε μορφή νιφάδων ή πιο σπάνια σκόνης. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην vegan μαγειρική, σε σάλτσες, σούπες και πολύ συχνά ως ένα από τα βασικά συστατικά για την παρασκευή φυτικών τυριών. Θα τη βρείτε σε καταστήματα με υγιεινές τροφές και βιολογικά προϊόντα, και φυσικά στο ίντερνετ.
Συνταγές με διατροφική μαγιά εδώ.
Τι είναι η κινόα;
Η κινόα είναι οι σπόροι του ομώνυμου θάμνου (Chenopodium quinoa) και είναι ένα ψευδοδημητριακό.
Η κινόα προέρχεται από τη νότια Αμερική και την περιοχή των Άνδεων. Τη χρησιμοποιούσαν οι Ίνκας, ως μία από τις βασικές τροφές τους μετά το καλαμπόκι.
Η γεύση της είναι κάτι ανάμεσα στο ρύζι και το πλιγούρι.
Όταν μαγειρεύουμε κινόα, πολλά βιβλία και ιστοσελίδες μαγειρικής συνιστούν να την ξεπλένουμε πριν τη χρήση. Αυτό γίνεται ώστε να φύγουν υπολείμματα σαπονίνης που περιέχει η κινόα, τα οποία μπορεί να της δώσουν ελαφρά πικρά γεύση.
Η κινόα είναι σούπερ τροφή! Πολύ ανώτερη σε διατροφική αξία από τα δημητριακά (με τα οποία μοιάζει, αλλά στα οποία δεν συγκαταλέγεται). Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και ασβέστιο, ενώ περιέχει ισορροπημένη σύνθεση απαραίτητων αμινοξέων.
Δείτε περισσότερες γενικές πληροφορίες για την κινόα στο wikipedia (ελληνικά) και λεπτομερή στοιχεία για τη διατροφική της αξία στο NutritionData.
Συνταγές με κινόα εδώ.
Τι είναι ο κουρκουμάς;
Ο κουρκουμάς (ή κιτρινόριζα, στα αγγλικά turmeric) είναι ένα μπαχαρικό, με κατακίτρινο χρώμα, που χρησιμοποιείται συχνά σε μείγματα κάρυ, αλλά και μόνο του στη μαγειρική. Ο κουρκουμάς προέρχεται από το ρίζωμα του ομώνυμου φυτού και η χρήση του είναι πολύ διαδεδομένη στην Ασιατική κουζίνα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα φαγητά για να τους δώσει ένα έντονο κίτρινο χρώμα και έχει πολύ ήπια γεύση. Ο κουρκουμάς έχει ευεργετικές ιδιότητες για τις αρθρώσεις, συμβάλλει στη παραγωγή χολής και βοηθά στη πέψη.
Τι είναι το μίζο (miso);
Το μίζο είναι μια πολύ πηκτή κρέμα, μια παχιά πάστα, που προέρχεται από τη ζύμωση φασολιών ή σιτηρών (σόγια, κριθάρι, ρύζι, ρεβίθια κ.α.) Το μίζο σόγιας είναι πολύ δημοφιλές κι έχει καστανό χρώμα. Το μίζο έχει πολύ αλμυρή γεύση και χρησιμοποιείται στην Ασιατική κουζίνα, συνήθως σε σάλτσες και σούπες.
Τι είναι η οκάρα;
Η οκάρα είναι ο πολτός σόγιας (τα τρίμματα βρασμένων φασολιών σόγιας), που περισσεύει όταν φτιάχνουμε γάλα σόγιας. Είναι δηλαδή αυτό που μένει μέσα στο τουλπάνι με το οποίο σουρώνουμε το σπιτικό γάλα σόγιας.
Συνταγές με οκάρα εδώ.
Τι είναι η πολέντα;
Η πολέντα είναι το σιμιγδάλι καλαμποκιού. Ορισμένες φορές αναφέρεται ως καλαμποκάλευρο, αλλά αυτό είναι λάθος (όσο λάθος είναι να λέμε και το σιμιγδάλι σιταριού, αλεύρι).
Για να φτιάξουμε πολέντα (quick cooking polenta) η γενική συνταγή είναι: 1 μέρος πολέντας σε 3 μέρη νερό. Αυτή η συνταγή θα μας δώσει την κατάλληλη σύσταση για τον χυλό, που μοιάζει οπτικά με πουρέ πατάτας.
Συνταγή για χυλό πολέντας αλλά και για “καρδούλες πολέντας” υπάρχει εδώ.
Τι είναι το σέηταν;
Το σέηταν είναι ένα φαγητό που φτιάχνεται από την γλουτένη, την πρωτεΐνη του σιταριού.
Για να φτιάξουμε λοιπόν σέηταν, χρειαζόμαστε πολύ αλεύρι, αλλά και πολύ νερό ώστε να απομονώσουμε την γλουτένη από το άμυλο του σιταριού.
Η διαδικασία ουσιαστικά είναι η εξής: πρώτα κάνουμε ένα ζυμάρι, μετά το ξεπλένουμε καλά για να φύγει το άμυλο και στο τέλος αυτό που μένει είναι μια “μπάλα” γλουτένης. Έπειτα, με περαιτέρω επεξεργασία, την μετατρέπουμε σε σέηταν!
Συνταγή για παρασκευή σέηταν εδώ.
Συνταγές με σέηταν εδώ.
Tι είναι το ταμάρι (tamari);
Το ταμάρι είναι μια καφέ αλμυρή σάλτσα, προϊόν ζύμωσης φασολιών σόγιας, που μοιάζει πολύ με τη σάλτσα σόγιας (soy sauce) τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση, αν και το ταμάρι είναι ελαφρώς πιο γλυκό και με πιο απαλή, ήπια γεύση.
Tι είναι το τόφου (tofu);
Το τόφου είναι ένα επεξεργασμένο τρόφιμο από σόγια. Παρασκευάζεται από το γάλα σόγιας, το οποίο πήζει με τη βοήθεια οξέων και άλλων πηκτικών μέσων και εν συνεχεία συμπιέζεται σε ορθογώνια κομμάτια. Το αποτέλεσμα, δηλαδή το τόφου (ή και τοφού) μοιάζει οπτικά με λευκό τυρί, είναι μαλακό κι άσπρο, κι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Το φυσικό τόφου δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση, γι’ αυτό συνοδεύεται με μπαχαρικά, λαχανικά και άλλα υλικά, είτε ωμό είτε μαγειρεμένο. Χρησιμοποιείται εκτενώς στην Ασιατική κουζίνα εδώ και αιώνες, αλλά πλέον είναι πολύ δημοφιλές και στην “δυτική” χορτοφαγική μαγειρική.
Υπάρχουν 2 τύποι τόφου, ως προς τη δομή: το μαλακό ή μεταξένιο τόφου (silken tofu) και το σκληρό ή απλό (regular tofu).
Το μεταξένιο τόφου χρησιμοποιείται συνήθως σε σάλτσες και γλυκά- παγωτά, τούρτες κλπ καθώς λόγω της μαλακής υφής του μπορεί εύκολα να γίνει μια παχιά κρέμα που “στέκεται”.
Το απλό τόφου είναι συμπαγές και πιο ελαστικό, και μπορεί να μαγειρευτεί σε φέτες, σε κύβους ή και σε τρίμματα πχ scrumbled tofu. Συνήθως, όταν λέμε τόφου, χωρίς να προσδιορίζουμε το είδος, εννοούμε το regular tofu.
Τόσο το μεταξένιο, όσο και απλό τόφου βγαίνουν σε 3 τύπους: soft, firm & extra firm.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
Μπορώ να χρησιμοποιήσω κάτι άλλο αντί της γλουτενης γιατί δεν μπορώ να την βρω ??
ευχαριστω.
γιωργια.
Χμμ.. δύσκολα. Εξαρτάται κι απ’ το τι θέλεις να φτιάξεις.
exeis idea pou mporw na vrw diatrofiki magia sti thessaloniki?i kai sti internet apo pou mpore na paraggeilw?vrika ena site kai esteila mail alla den pira apantisi
Το πιο πιθανό είναι να βρεις διατροφική μαγιά στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Σε κάποιες περιπτώσεις τα μαγαζιά την πουλάνε (λανθασμένα) ως μαγιά μπύρας, οπότε καλύτερα να ψάξεις μόνη σου στα ράφια.
Από το ίντερνετ δοκίμασε το iherb
http://www.iherb.com/KAL-Nutritional-Yeast-Flakes-22-oz-624-g/19095
se osa magazia me viologika proionta rwtisa an uparxei glouteni mou eipan oti denti xrisimopoioun giati einai eoikindini gia tin ugeia.gia na ftiaksw ta vegan loukanika mporw na valw aleuri anti gloutenis i kai katholou??
molis eida parapanw pou grafeis gia tin paraskeui gloutenis apo aleuri.einai to idio pragma me auto pou proanefera?giati emena de mou fainetai kati periergo s’auto agfou aleuri trwme outos i allos.mporw dld na ti ftiaksw kai moni mou?
Η γλουτένη υπάρχει στο αλεύρι σίτου, άρα και στο ψωμί και στα ζυμαρικά και καταναλώνεται ευρέως. Την αποφεύγουν συγκεκριμένα τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, που σε αυτήν την περίπτωση τρώνε ειδικά προϊόντα χωρίς αυτήν. Δεν υπάρχει λόγος να θεωρείται γενικώς και αορίστως επικίνδυνη.. Μπορείς να ρωτήσεις και κάποιον ειδικό επί του θέματος για να σου λύσει τις απορίες.
Στα λουκάνικα άμα βάλεις αλεύρι αντί γλουτένης θα σου βγουν σαν ψωμί.
Μπορείς να φτιάξεις μόνη σου σέηταν, απομονώνοντας την γλουτένη από το αλεύρι σίτου σε ένα ζυμάρι. Δεν μπορείς όμως να την χρησιμοποιήσεις σε αυτήν την περίπτωση ως σκόνη που χρειάζονται τα λουκάνικα, διότι μόνο με την γλουτένη σε μορφή σκόνης θα πετύχεις ένα ομοιόμορφο μείγμα- όταν φτιάχνεις λουκάνικα πρώτα ανακατεύεις τα ξηρά υλικά και μετά τα κάνεις ζυμάρι (σε αντίθεση με το σέηταν που είναι εξαρχής ζυμάρι).
Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις να φτιάξεις το σέηταν και να το μαρινάρεις σε μπόλικα μυρωδικά. Η γεύση και ειδικά η υφή θα είναι αρκετά όμοια με τα λουκάνικα.
Ειδάλλως μπορείς να παραγγείλεις γλουτένη από το ίντερνετ, ή να βρεις στην Αθήνα στο κατάστημα Μπαχάρ στην οδό Ευριπίδου.
kalispera! pou tha mporousa na bro-agoraso turi gia vegans?? euxaristo!!
Αν εννοείς βίγκαν τυρί τύπου “κίτρινο τυρί” μπορείς να βρεις στην Αθήνα στο bamboovegan vegan-τυρί για πίτσα: http://www.bamboovegan.com/?wpsc-product=wilmersburger-pizzaschmelz-250-gr (νομίζω μπορείς να παραγγείλεις και ταχυδρομικώς από εκεί).
Επίσης ίσως πετύχεις σε κάποια μαγαζιά με βιολογικά.
Επίσης κάποια σούπερ μάρκετ φέρνουν τα βίγκαν τυριά της BIOTROS (market in, γαλαξίας όχι όλα όμως και όχι όλο τον χρόνο- κυρίως σε περιόδους νηστείας..)
αγαπητη vegan ! σας παρακαλω , ενημερωσετε με , που μπορω να βρω κολοκυθα ”hokkaido ”, κατι που πολυ καιρο ψαχνω !!
σας ευχαριστω !!! κ .δ.
αγαπητή κ.δ.
αυτό εξαρτάται κυρίως από το που μένετε!
στην Αθήνα θα την αναζητούσα σε ασιατικά καταστήματα. Μπορεί να υπάρχει και σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ που κάνουν μεγάλες εισαγωγές ή σε ντελικατέσεν. Στην επαρχία είναι φαντάζομαι θέμα τύχης, αν την πετύχει κανείς σε λαϊκή αγορά (κάποιοι παραγωγοί πάντως έχουν και στην Ελλάδα).
Επίσης ονομάζεται και (Red kuri) squash.
Good luck!
γεια σας ,και παλι ! ευχαριστω πολυ για την αμεση σας απαντηση !
μενω στην Αθηνα , την ποικιλια hokkaido δεν την βρισκω πουθενα !
εννοω , παντα την ….φρεσκια εκδοχη της !!
σας ευχαριστω παντως ! κ.δ.
Καλησπέρα. Θα ήθελα να μάθω αν πέρα της βίγκαν μαργαρίνης από καρύδα, κ οι άλλες του εμπορίου είναι προς βιγκαν κατανάλωση. Διαβάζω τα συστατικά τους κ βλέπω για τους γαλακτοποιήτες. Στη βικιπίντια διάβασα πως μέσω των γαλακτωμάτων μερικές φορές χρησιμοποιούνται κ ζωικά λίπη για την παρασκευή φυτικών μαργαρινών. Υπάρχει καποια που να είναι καθαρά φυτική κ να τη βρίσκω εύκολα στο σούπερ μάρκετ κ σε χαμηλή τιμή; Ευχαριστώ
Είναι αλήθεια πως οι μαργαρίνες πολλές φορές περιέχουν και μη-φυτικά συστατικά, όπως γάλα ή φυσικό άρωμα βουτύρου κ.α.
Το καλύτερο σ’ αυτή την περίπτωση είναι να κοιτάς την ετικέτα με τα συστατικά, καθώς πολλές εταιρείες έχουν μαργαρίνες και των δύο ειδών. Δεν είμαι σε θέση να σου προτείνω κάποια συγκεκριμένη μάρκα, προσωπικά αποφεύγω προϊόντα πολυεθνικών και προϊόντα που περιέχουν φοινικέλαιο (το οποίο δεν θεωρώ βίγκαν, λόγω της καταστροφής των τροπικών δασών για παραγωγή φοινικέλαιου). Επίσης καλό είναι να αποφεύγεις υδρογωνομένες μαργαρίνες, για λόγους υγείας.
Γενικά, η μαργαρίνη είναι μια πονεμένη ιστορία..
Δηλαδή δεν υπάρχουν μη υδρογωνομένες που να κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο. Πρόσφατα σταμάτησα όλα τα ζωικά προιόντα κ ακόμη έχω να μάθω πολλά. Αλλά σχετικά με τη μαργαρίνη, επειδή χρειάζομαι μεγάλες ποσότητες για να χρησιμοποιώ στη δουλειά μου (ασχολούμε με baking) ψάχνω κάτι που να με βολεύει κ οικονομικά αλλά κ να είναι βίγκαν. Η μαργαρίνη από καρύδα είναι μεν καλή επιλογή αλλά τη βρίσκω σε μικρή ποσότητα κ βέβαια σε πολύ μεγαλύτερη τιμή σε σχέση με τις μαργαρίνες του εμπορίου. Το έχω ψιλοκαταλάβει οτι είναι μεγάλο θέμα οι μαργαρίνες, γιατί όσους κ αν έχω ρωτήσει ούτε οι ίδιοι ήξεραν να μου απαντήσουν στα σίγουρα. Όπως κ να έχει ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!
Απ’ ό,τι διαβάζω στο veganforum.gr, υπάρχουν κάποιες μαργαρίνες της Bebo, οι οποίες είναι βίγκαν (με πιστοποίηση της vegan society) και σε συμφέρουσα τιμή. Ίσως σε βολέψουν αυτές για τη δουλειά σου.
Κλημεντίνη δεν μπορεις αντι μαργαρινη να βαλεις ελαιολαδο;!!!
παγωμένο στο ψυγείο μοιάζει με μαργαρίνη…
ή και σε θερμοκρασια δωματίου…,.πειραματισου.
Υπαρχει εναλλακτικο του ταμαρι που θα μπορουσα να χρησιμοποιησω; Ευχαριστω!
Μπορείς να το αντικαταστήσεις με σάλτσα σόγιας!
Βασικα τη σογια ειναι που θελω να αποφυγω.
Τότε ίσως μπορείς να χρησιμοποιήσεις μίζο (miso). Υπάρχει μίζο από κριθάρι, ή από ρεβύθι που νομίζω ότι δεν έχει σόγια.
Σ ευχαριστω πολυ!
Συγχαρητήρια για το site σας. Μιά ξέρα μέσα στη θάλασσα διατροφικής νοθείας ,που μας οδηγούν να ζήσουμε πιά. Υπάρχει μόνο ένα σημείο, που, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προσέξετε, ιδιαίτατα! Στις συνταγές με ζάχαρη να γράφετε απαραιτήτως την εναλλακτική με άλλους ασφαλείς, μη ραφιναρισμένους, φυσικούς γλυκαντές. Καλή συνέχεια.
Σε ευχαριστώ πολύ tlimon!
(βιαστικοί αναγνώστες, δείτε επικεφαλίδες και διαβάστε μόνο ό,τι ενδιαφέρει)
Καλημέρα σας!
ΑΛΤ, ΤΙΣ ΕΙ;
λέγομαι μάικ. μόλις ανακάλυψα το λίαν ενδιαφέρον μπλογκ σας.
ως αρχηγός οικογένειας βίγκαν εν ΗΠΑ, πάντα ήθελα να βρω ένα σάιτ αυστηρών χορτοφάγων–κατά προτίμηση εδρεύον στην Ελλάδα, για να εξασκώ τα ελληνικά μου.
θα χαρώ πολύ να συμβάλλω με ιδέες, αντικαταστάσεις υλικών, εναλλακτικές, κ.ά.
ΦΥΤΙΚΑ ΤΥΡΙΑ
τα βίγκαν τυριά είναι μάλλον ακριβούτσικα, ακόμα κι εδώ στις ΗΠΑ.
ωστόσο υπάρχουν άφθονα βιβλία και σάιτ με συνταγές ονλάιν για όλους.
θα αναρτήσω ό,τι μου ζητήσετε εφόσον γνωρίζω κάτι σχετικά.
ΟΙΚΙΑΚΗ ΤΥΡΟΚΟΜΙΑ
μέχρι στιγμής έχω φτιάξει βίγκαν τυριά τύπου έμενταλ (με τρυπούλες!), γραβιέρα για φοντύ, ως και φέτα «τοφουϊκής» βάσης (tofu). άλλα δε, εξακολουθώ να τ’αγοράζω έτοιμα.
ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ
υπόψη ωστόσο ότι, πέραν της χρονοβόρας τρόπον τινά διαδικασίας παρασκευής τους, τα σπιτικά τυριά έχουν κι αυτά το κόστος τους. ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα παρασκευάζονται με βάση τα κάσους (έτσι λέγονται τα cashews εκεί?).
ΝΤΟΠΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΩΤΗΣ ΥΛΗΣ
οι ξηροί καρποί ήταν και είναι δαπανηροί παντού και πάντοτε.
μολονότι ο ίδιος είμαι κάτοικος Όρεγκον (πολιτείας γνωστής για τη μεγάλη παραγωγή ξηρών καρπών), πάλι δεν μου κοστίζουν λιγότερο!
πλην όμως, τα σπιτικά βίγκαν τυριά είναι κατά πολύ φθηνότερα εκείνων του εμπορίου (μάλιστα όπου υπάρχει ανάλογη τοπική ζήτηση, θα θεωρούσα τη «φυτική τυροκομία» καλή ιδέα για μικρή επιχείρηση).
ΖΩΤΙΚΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΣΙΤΟΥ
τέλος, σχετικά με την προαναφερθείσα «γλουτένη», γνωστή εδώ ως «vital wheat gluten», η σπιτική συνταγή σας είναι σωστή. αν κάποιοι δεν βρίσκετε έτοιμη γλουτένη σε σκόνη, απλώστε τη «μπάλα» τής εν λόγω συνταγής με πλάστη ζύμης σε πολύ λεπτό φύλλο, και αφήστε τη να στεγνώσει με τον αέρα ή σε πολύ πολύ χαμηλό φούρνο.
μετά την αφύγρανση, σπάστε τη γλουτένη σε κομμάτια, και βάλτε τη στο μπλέντερ να γίνει σκόνη. έτοιμη για χρήση!
σόρι για το μακροσκελές μήνυμά μου.
(οι γνωστές συστάσεις νέων επισκεπτών, βλέπετε)
φιλικά
Μάικ
Γεια σου Μάικ και καλώς ήλθες στο μπλογκ 🙂
βίγκαν τυρί τύπου Έμενταλ?? ακούγεται πολύ ενδιαφέρον!
Αν θέλεις να μοιραστείς τη συνταγή σου, θα έδινες χαρά σε πολύ κόσμο!
Ευχαριστούμε και για την DIY συνταγή για σκόνη γλουτένης!
ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή.
χαίρομαι που δεν πλήξατε ήδη μαζί μου. θα χαρώ όμως περισσότερο να μοιραστώ τυροσυνταγές από βδομάδα.
ο λόγος είναι απλός:
χρειάζομαι πρώτα την άδεια της δημιουργού, της μεγάλης και τρανής Μιγιόκο Σίννερ, που με «μύησε» στην τέχνη της τυροκομίας τρόπον τινά.
την άλλη βδομάδα γίνεται στο Πόρτλαντ το περίφημο «Veg Fest», ήτοι η ετήσια «Γιορτή της Χορτοφαγίας».
ανάμεσα στους εκθέτες ελπίζω να δω και τη φίλη μας τη Μιγιόκο. οπότε ανυπομονώ να πάρω την άδειά της επιτόπου για μετάφραση συνταγών της ελληνιστί. αν όχι, τότε θα της γράψω.
στο μεταξύ, ιδού μερικοί ιστότοποι της Μιγιόκο για να πάρετε μια ιδέα, να τη δείτε εν δράσει, και ίσως, αν δεν δυσκολεύεστε με τη γλώσσα, να αρχίσετε την εκτέλεση συνταγών από σήμερα κιόλας.
ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ
http://miyokoskitchen.com/
Η ΤΥΡΟΒΙΒΛΟΣ: ΤΟ ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ
http://www.artisanveganlife.com/sneak-peek-artisan-vegan-cheese/
(αξίζει να το αγοράσετε. είναι ο μόνος τσελεμεντές που εκτέλεσα όλες σχεδόν τις συνταγές του!)
ΒΙΝΤΕΟ
http://www.artisanveganlife.com/videos/