Παλιά παραδοσιακή συνταγή για σάμαλι.
1 κούπα χοντρό σιμιγδάλι
1½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα μαργαρίνη
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. baking powder
2 βανίλιες
για το σιρόπι
2½ κούπες ζάχαρη
1½ κούπα νερό
χυμό από μισό λεμόνι
→ Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι κι αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπωλ δουλεύουμε τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη και μετά προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό και τα σιμιγδάλια ανακατεμένα με τη σόδα, το μπέηκιν και τις βανίλιες. Δουλεύουμε το μείγμα μερικά λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη να τραβήξει για 2 ώρες.
Μετά από 2 ώρες το ξανα-ανακατεύουμε και το βάζουμε σε ταψάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 45′.
Όση ώρα ψήνουμε το σάμαλι ετοιμάζουμε το σιρόπι: βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και το βάζουμε να βράσει για μερικά λεπτά.
Μόλις βγάλουμε το σάμαλι από τον φούρνο το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Μετά το αφήνουμε να τραβήξει και τα κρυώσει εντελώς. (Αυτό θα πάρει αρκετές ώρες, εγώ το άφησα όλο το βράδυ)
Την επόμενη το κόβουμε με προσοχή και σερβίρουμε. Θα έχει ρουφήξει όλο το σιρόπι και θα είναι πολύ γλυκό και μυρωδάτο!
Καλή επιτυχία!
any comments??