“Λαγάνα” ολικής

27 Feb

Η λαγάνα κανονικά είναι το άζυμο ψωμί, δηλαδή χωρίς προζύμι. Εμείς κάνουμε λοιπόν σήμερα “λαγάνα” αφού η συνταγή έχει μαγιά, και την κάνουμε διότι άμα είναι να την φάμε, ας ξέρουμε τουλάχιστον πως να την φτιάξουμε μόνες μας! Είναι πολύ απλή συνταγή και βασική γνώση-και πάμφθηνη.

μισό κιλό αλεύρι μιξ

(εγώ έβαλα:

200 gr αλεύρι σίτου ολικής

200 gr αλεύρι άσπρο

100 gr αλεύρι ντίνκελ)

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

3 κ.σ. λάδι

1 φακελάκι μαγιά ξηρή (7 gr)

1½ κούπα χλιαρό νερό

1-2 χούφτες σουσάμι

→ Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ μισή κούπα απ’ το νερό με μισή κούπα απ’ το άσπρο αλεύρι και με τη μαγιά. Φτιάχνουμε έναν χυλό, τον σκεπάζουμε με πετσέτα και τον αφήνουμε για καμιά ώρα σε ζεστό μέρος.

Έπειτα ανακατεύουμε τα αλεύρια, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα ρίχνουμε στον χυλό, ενώ ζυμώνουμε και προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και μια κουταλιά λάδι. Ίσως τραβήξει περισσότερο νερό. Ζυμώνουμε κάνα 10λεπτο μέχρι να γίνει μια ωραία λεία ζύμη.

Βάζουμε τη ζύμη πάλι στο μπωλ, την σκεπάζουμε με την πετσέτα και την αφήνουμε άλλη μια ώρα να φουσκώσει.

Έπειτα την χωρίζουμε στα 2, απλώνουμε με τα δάχτυλά μας τα ζυμάρια σε 2 ταψιά, αλείφουμε κάθε λαγάνα με 1 κουταλιά λάδι και τέλος πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο, για 20′ λεπτά στους 200°C. (αν χρειαστεί αλλάζουμε μια φορά τα ταψιά ενδιάμεσα πάνω-κάτω)

Καλή επιτυχία!

Advertisement

3 Responses to ““Λαγάνα” ολικής”

  1. elsa 1 27 February at 10:23 #

    Τελικά δεν κρατήθηκες, ε; Μπράβο!

    Μωρέ την ίδια συνταγή έβαλα να κάνω κι εγώ (ακόμα τώρα φουσκώνει το ζυμάρι μου), αλλά το 1/2 κιλό αλεύρι μου έπεσε πολύ λίγο και πρόσθεσα αρκετό ακόμα για να μπορεί να ζυμώνεται σε μπάλα… Πάω να δω τι θα γίνει!
    Καλή σαρακοστή! :-*

    • elsa 1 27 February at 20:45 #

      Μια χαρά μου έγινε τελικά, απλώς την άλλη φορά θα αφήσω πιο πολύ χρόνο να φουσκώσει. Και του χρόνου!
      Αν και μάλλον θα πρέπει να την κάνω συχνότερα από μια φορά το χρόνο 🙂

      • 365vegandays 1 29 February at 10:14 #

        Όχι, δεν κρατηθηκα τελικά:) Την έκανα και πρώτη φορά, αλλά είναι πανεύκολη, μου φαίνεται θα την φτιάχνω πιο συχνά! Καλή σαρακοστή!

any comments??

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: