Η λαγάνα κανονικά είναι το άζυμο ψωμί, δηλαδή χωρίς προζύμι. Εμείς κάνουμε λοιπόν σήμερα “λαγάνα” αφού η συνταγή έχει μαγιά, και την κάνουμε διότι άμα είναι να την φάμε, ας ξέρουμε τουλάχιστον πως να την φτιάξουμε μόνες μας! Είναι πολύ απλή συνταγή και βασική γνώση-και πάμφθηνη.
μισό κιλό αλεύρι μιξ
(εγώ έβαλα:
200 gr αλεύρι άσπρο
100 gr αλεύρι ντίνκελ)
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
3 κ.σ. λάδι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή (7 gr)
1½ κούπα χλιαρό νερό
1-2 χούφτες σουσάμι
→ Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ μισή κούπα απ’ το νερό με μισή κούπα απ’ το άσπρο αλεύρι και με τη μαγιά. Φτιάχνουμε έναν χυλό, τον σκεπάζουμε με πετσέτα και τον αφήνουμε για καμιά ώρα σε ζεστό μέρος.
Έπειτα ανακατεύουμε τα αλεύρια, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα ρίχνουμε στον χυλό, ενώ ζυμώνουμε και προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και μια κουταλιά λάδι. Ίσως τραβήξει περισσότερο νερό. Ζυμώνουμε κάνα 10λεπτο μέχρι να γίνει μια ωραία λεία ζύμη.
Βάζουμε τη ζύμη πάλι στο μπωλ, την σκεπάζουμε με την πετσέτα και την αφήνουμε άλλη μια ώρα να φουσκώσει.
Έπειτα την χωρίζουμε στα 2, απλώνουμε με τα δάχτυλά μας τα ζυμάρια σε 2 ταψιά, αλείφουμε κάθε λαγάνα με 1 κουταλιά λάδι και τέλος πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο, για 20′ λεπτά στους 200°C. (αν χρειαστεί αλλάζουμε μια φορά τα ταψιά ενδιάμεσα πάνω-κάτω)
Καλή επιτυχία!
Τελικά δεν κρατήθηκες, ε; Μπράβο!
Μωρέ την ίδια συνταγή έβαλα να κάνω κι εγώ (ακόμα τώρα φουσκώνει το ζυμάρι μου), αλλά το 1/2 κιλό αλεύρι μου έπεσε πολύ λίγο και πρόσθεσα αρκετό ακόμα για να μπορεί να ζυμώνεται σε μπάλα… Πάω να δω τι θα γίνει!
Καλή σαρακοστή! :-*
Μια χαρά μου έγινε τελικά, απλώς την άλλη φορά θα αφήσω πιο πολύ χρόνο να φουσκώσει. Και του χρόνου!
Αν και μάλλον θα πρέπει να την κάνω συχνότερα από μια φορά το χρόνο 🙂
Όχι, δεν κρατηθηκα τελικά:) Την έκανα και πρώτη φορά, αλλά είναι πανεύκολη, μου φαίνεται θα την φτιάχνω πιο συχνά! Καλή σαρακοστή!