Φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα με το ταχίνι και την αφήνουμε λίγη ώρα να βγάλει τα αρώματά της. Βάζουμε:
1 μεγάλη σκ. σκόρδο λιωμένη
1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
½ κούπα ταχίνι
2 κ.σ. λάδι
2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
¼ κούπας σάλτσα σόγιας
1 κ.γ. ζάχαρη
¼ κούπας νερό
→ Τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε ένα βαζάκι, κλείνουμε το καπάκι και τα χτυπάμε 1-2′ σε στυλ φραπέ.
Αφήνουμε στην άκρη και φτιάχνουμε το stir-fry με τα λαχανικά. Βάζουμε:
½ μικρό λάχανο (άσπρο ή μωβ)
½ κεφάλι μπρόκολο
2 κούπες καρότα σε ροδέλες
1 κούπα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
1-2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. τζίντζερ ψιλοκομμένο
~200 gr σκληρό τόφου
→ Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και το τόφου κομμένο σε τριγωνάκια να τσιγαριστούν σε αρκετό λάδι. Ανακατεύουμε απαλά, προσέχουμε μη μας καεί το σκόρδο και τηγανίζουμε μέχρι το τόφου να γίνει χρυσαφένιο.
Έπειτα προσθέτουμε τα καρότα και τα φρέσκα κρεμμύδια και τηγανίζουμε άλλα 7′.
Προσθέτουμε το λάχανο κομμένο σε λεπτά κορδόνια, το μπρόκολο σε μπουκετάκια και ανακατεύουμε. Μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν λίγο (αλλά να είναι και τραγανά) και σβήνουμε τη φωτιά.
Περιλούζουμε τα λαχανικά με τη σως, πασπαλίζουμε αν θέλουμε και λίγο σουσάμι καβουρδισμένο και σερβίρουμε!
Η συνταγή είναι παραλλαγή από το βιβλίο Please feed me- a punk vegan cookbook του Niall McGuirk.
Καλή όρεξη!
any comments??