Αυτή είναι η αγαπημένη μου μαγιονέζα! Είναι πεντανόστιμη, θρεπτική και πολύ χορταστική. Η γεύση της είναι πιο πλούσια από τις συμβατικές μαγιονέζες χωρίς να είναι εξίσου λιπαρή. Η συνταγή αυτή είναι βασισμένη στη μαγιονέζα από το πολυαγαπημένο και πολυλατρεμένο βιβλίο The Ultimate Uncheese Cookbook της Jo Stepaniak . Για μένα, είναι η καλύτερη μαγιονέζα ever, ή μάλλον για να το θέσω καλύτερα, η μαγιονέζα έτσι θα έπρεπε να είναι.
2 κούπες άσπρα φασόλια (βρασμένα)
50 ml λάδι
2 κ.σ. λεμόνι
1 κ.σ. ξύδι
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. μουστάρδα
λίγο νερό
→ χτυπάμε όλα τα υλικά σε επεξεργαστή τροφίμων. Θα χρειαστεί να χτυπήσουμε αρκετή ώρα μέχρι τα φασόλια να γίνουν εντελώς κρέμα. Η κρέμα αυτή θα πρέπει να αφρατέψει αρκετά με το λάδι και το χτύπημα. Δοκιμάζουμε και ρυθμίζουμε το ξύδι-αλάτι κλπ και προσθέτουμε ελάχιστο νερό για να γίνει πιο κρεμώδης-αν χρειαστεί.
Σε περίπτωση που δεν τη φάμε όλη αμέσως σε σάντουιτς, μπέργκερς κλπ, τη βάζουμε σε βάζο και τη φυλάμε στο ψυγείο για μερικές μέρες.
από τις πολύ αγαπημένες μου συνταγές! τέλεια!
Πάρα πολύ πετυχημένη. Σαν αληθινή μαγιονέζα!
(Mετά απ´ αυτό το σάιτ είμαι πολυ κοντα στο να γίνω βίγκαν) 🙂
Super!!!!!
να σε ρωτήσω κάτι έμπειρη βίγκαν;
τα προϊόντα σόγιας είναι τελικα υγιεινά;
Κοίτα, αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα αφενός και εγώ δεν είμαι και διατροφολόγος, οπότε θα σου πω απλά τη γνώμη μου. Τα πάντα με μέτρο. Από τη μία, η σόγια έχει μεταλλαχτεί γενετικά και δεν μπορείς να είσαι σίγουρη ότι αυτή που καταναλώνεις δεν είναι γενετικά μεταλλαγμένη, εκτός αν ξέρεις την προέλευσή της ή ότι είναι βιολογική. Το άλλο κακό είναι ότι τα περισσότερα προϊόντα σόγιας που κυκλοφορούν είναι αρκετά επεξεργασμένα, άρα όχι και ό,τι πιο υγιεινό. Από την άλλη, η σόγια (ο καρπός) είναι πολύ θρεπτική, έχει πρωτεΐνη μεγάλης βιολογικής αξίας και πάρα πολλές χρήσεις, και γι’ αυτό άλλωστε καταναλώνεται από αρχαιοτάτων χρόνων στην Ασία. Το καλύτερο είναι να προμηθευτείς φασόλια σόγιας μη μεταλλαγμένα και να φτιάχνεις τα δικά σου προϊόντα, πχ γάλα, τόφου κλπ.
Συζητήσεις για την σόγια έχουν γίνει και στο veganforum.gr, ρίξε μια ματιά (εδώ κι εδώ).
Ξέρει κανείς πόσες μέρες περίπου μπορείς να την φυλάξεις στο ψυγείο ?
Περίπου 7 μέρες. (στο δικό μου ψυγείο περίπου μία 😛 )
Ευχαριστώ !
wow!!!! τέλεια! Θέλω να τη δοκιμάσω οπωσδήποτε! Λέτε να μπορούσα να αντικαταστήσω τα άσπρα φασόλια με μαυρομάτικα?
Φαντάζομαι πως ναι, εγώ την έχω δοκιμάζει με φασόλια kidney και βγήκε εξίσου καλή (αν και ήταν ροζ 🙂 ).Καλή επιτυχία!
βραζω τα φασολια τωρα θα σας ενημερώσω για το αποτελεσμα! 🙂
καλα παιδια, δεν υπαρχει!!!!!!!! πεντανοστιμη!!! ευχαριστω πολυ για τη συνταγη! ❤
yay!!!
Είμαι βίγκαν εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου και έχω πάθος με τη μαγειρική… Έχω δοκιμάσει άπειρες βίγκαν παραλλαγές διάφορων φαγητών και μπορώ να πω ότι έχω μια κάποια εμπειρία. Στην περίπτωση αυτή όμως το ένστικτό μου με ξεγέλασε: Για να πω την αμαρτία μου περίμενα αυτή η μαγιονέζα να γίνει από κακή έως αποδεκτή- ο μόνος λόγος που τη δοκίμασα είναι ότι δοκιμάζω οτιδήποτε γίνεται από όσπρια, καθώς δεν τρώω σόγια και πρέπει με κάποιον άλλο τρόπο να πάρω τις πρωτεΐνες μου (επίσης η τελευταία φωτό με τη μαγιονέζα έτσι κρεμώδη μέσα στο βάζο ήταν ύποπτα ενθαρρυντική).
Τελικά, όπως είπα παραπάνω, το ένστικτό μου με ξεγέλασε. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!!! Δεν έχω ξαναδοκιμάσει τίποτα που να μοιάζει τόσο στην αγοραστή μαγιονέζα με αυγό, ούτε καν τη σπιτική μαγιονέζα με αυγό που έκανε η μαμά μου! Η υφή διαφέρει πραγματικά ελάχιστα και η μυρωδιά και η γεύση είναι ίδιες. Και επίσης πολύ σημαντικό το ότι έχει απλά υλικά, γιατί τις περισσότερες φορές παίρνω βίγκαν συνταγές από ξένα σάιτ και έχουν υλικά που δε μπορώ να βρω πουθενά εδώ στη μικρή μας Θεσσαλονίκη.
Ευχαριστώ πολύ και μπράβο σας!
σουπερ Stella 🙂 Πολυ χαιρομαι που σου αρεσει!
Λοιπόν, την τελευταία εβδομάδα κάνω μαγιονέζα κάθε δύο μέρες! Μήπως θα μπορούσα να μοιραστώ τη συνταγή αυτή και στο (πολύ) νέο μπλογκ μου; Λέγεται oikopotamos.com και θα έχει βιγκαν συνταγές, άρθρα με θέμα την υγεία και την οικολογία, εναλλακτική ιατρική και διάφορους τρόπους για να προστατεύουμε καθημερινά το περιβάλλον. Λέω “θα” γιατί ¨γεννήθηκε” μόλις πριν δυο μέρες και θα είναι έτοιμο σε καναδυό εβδομάδες υπολογίζω. Με credits σε εσάς ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ.
ΕΕΕΕ;;; Μπορωωωωω;;;; 🙂 χιχι
Φυσικα! 😀
Kαι καλη επιτυχια με το νεο σου μπλογκ! Ακουγεται πολυ ενδιαφερον!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΣ ΣΑΣ!
Καταπληκτικηηηηη
Την δοκίμασα και την βρήκα αριστούργημα! Με μια μικρή διαφορά: πρόσθεσα και λίγη ζάχαρη (που περιέχεται και στην κανονική μαγιονέζα). Και επίσης λίγους κόκκους κρόκο Κωζάνης για το κίτρινο χρώμα. Μέχρι τώρα, έκανα μαγιονέζα με ταχίνι, λεμόνι, ξύδι λάδι και μουστάρδα, προσθέτοντας λίγο κουρκουμά και ελάχιστη γλυκειά πάπρικα, νομίζω όμως ότι αυτή είναι καλύτερη!
Ακούγεται τέλεια, ευχαριστώ για το feedback:) Χαίρομαι που σου άρεσε!
Σήμερα δοκίμασα την ίδια συνταγή με ρεβύθια και το αποτέλεσμα ήταν ακόμη καλύτερο! Προσθέτοντας μάλιστα και ελάχιστο κορν φλάουρ, παίρνει πιο βελούδινη υφή. Αδύνατον να καταλάβει κανείς ότι δεν είναι κλασσική μαγιονέζα, αν δεν το ξέρει.
Ωωω πολύ ενδιαφέρον! Θα την δοκιμάσω κι εγώ αυτή την παραλλαγή 😉