Παστίτσιο παραδοσιακό

22 Oct

1. Βράζουμε 400 gr μακαρόνι χοντρό για παστίτσιο σε λίγο αλατισμένο νερό.

Σουρώνουμε χωρίς να τα ξεπλύνουμε!

Παίρνουμε τα μακαρόνια με τσιμπίδα (γιατί καίνε) και τα βάζουμε στο ταψί/πυρέξ. Τα ισιώνουμε να είναι όλα με την ίδια φορά, τα πατάμε ελαφρά με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε να κρυώσουν και να κολλήσουν μεταξύ τους.

Καλό είναι να έχουμε ταψί που το μήκος του να είναι περίπου όσο και των βρασμένων μακαρονιών, γιατί θα μας απλοποιήσει τη διαδικασία. Ένα καλό μέγεθος ταψιού είναι 20 χ 30 εκατοστά και με βάθος τουλάχιστον 6-7 εκατοστά. Επίσης βολεύει αν το ταψί είναι τετραγωνισμένο κι όχι οβάλ.

2. Ετοιμάζουμε τον κοκκινιστό κιμά σόγιας από πρωτεΐνη σόγιας (TVP).

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε 1 μεγάλο κρεμμύδι για 3′ σε 1/4 κούπας λάδι.

Προσθέτουμε τον κιμά σόγιας όπως είναι από το πακέτο, περίπου 180 gr.

Ανακατεύουμε, προσθέτουμε αλάτι, 1 κουτάκι τοματοχυμό, 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί και 1 κ.γ. ρίγανη.

Ανακατεύουμε καλά κι αν τραβάει κι άλλα υγρά συμπληρώνουμε με νερό.

Προσθέτουμε 2 κ.σ. αηβάρ, 1 κ.σ. τοματοπελτέ και λίγη κανέλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 5′. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

3. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ με σιμιγδάλι!

Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε

900 ml γάλα σόγιας

4 κ.σ. αλεύρι

8 κ.σ. σιμιγδάλι

2 κ.σ. διατροφική μαγιά

¼ κούπας λάδι

αλάτι, άσπρο πιπέρι

μοσχοκάρυδο

τα ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει κι αποσύρουμε.

4. Ρίχνουμε τον κιμά στο ταψί, πάνω από τα μακαρόνια, και τον απλώνουμε.

5. Ρίχνουμε την μπεσαμέλ πάνω απ’ τον κιμά και την απλώνουμε.

6. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο για 30′ περίπου, στους 180°C.

7. Μόλις η μπεσαμέλ σταθεροποιηθεί, και πριν ακόμα πάρει χρώμα, αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι.

8. Όταν πλέον έχει ροδίσει και ξεροψηθεί εδώ κι εκεί, βγάζουμε το παστίτσιο απ’ το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

9. Κόβουμε κομμάτια και τρώμε!

10. Καλή όρεξη!

 

Advertisement

2 Responses to “Παστίτσιο παραδοσιακό”

  1. eliza 1 30 October at 21:51 #

    Το έκανα σήμερα το παστίτσιο κ βγήκε τέλειο!! Συγχαρητήρια για την ωραία συνταγή που θυμίζει κανονοκό παστίτσιο και εννοείται πως είναι κατά πολύ νοστιμότερο!

    • 365vegandays 1 30 October at 22:30 #

      Μπράβο ελίζα, πολύ χαίρομαι! 🙂

any comments??

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: