½ κούπα αμύγδαλα
2 κ.σ. διατροφική μαγιά
1 κ.γ. μίζο*
¼ κ.γ. αλάτι
→ Τα βάζουμε όλα μαζί στο μούλτι και χτυπάμε πολύ καλά, μέχρι τα αμύγδαλα να γίνουν ψιλά τρίμματα και το μίζο να ανακατευτεί εντελώς με τα υπόλοιπα υλικά.
Τα αμύγδαλα προτιμάμε να είναι ωμά και αποφλοιωμένα, αλλά η συνταγή βγαίνει μια χαρά και αν δεν είναι. Αν όμως θέλουμε να τα αποφλοιώσουμε, μπορούμε να ρίξουμε τα αμύγδαλα για 1 λεπτό σε βραστό νερό, να τα σουρώνουμε και μετά να τα ξεφλουδίσουμε ζουλώντας τα με τα δάχτυλά μας:)
Βάζουμε την βίγκαν παρμεζάνα μας σε βαζάκι και διατηρούμε στο ψυγείο για αρκετές μέρες.
Ταιριάζει τέλεια σε μακαρονάδες! Μπορεί όμως να μπει και σε πίτσα άνετα ή σαλάτες.
Η συνταγή είναι της Jo Stepaniak από το The Ultimate Uncheese Cookbook.
* το μίζο είναι μια πολύ πηκτή κρέμα, μια παχιά πάστα, που προέρχεται από τη ζύμωση φασολιών σόγιας/ κριθαριού/ρυζιού/ρεβιθιού κ.α. (το μίζο σόγιας είναι πολύ δημοφιλές).
Η συνταγή αυτή είναι πολύ καλύτερη με μη αποφλοιωμένα αμύγδαλα, βγαίνει πιο αλμυρό και μοιάζει πιο πολύ με παρμεζάνα.
Γεια σας παιδια! Σορυ που γραφω εδω το comment, μηπως ξερετε που βρισκει κανεις μισο και να μη ειναι πολυ ακριβο? Και απο το ιντερνετ παραγγελια ειναι οκ αφου δε μενω αθηνα.
Μίζο έχουν συνήθως τα βιολογικά καταστήματα. Πολύ νόστιμο είναι το μίζο κριθαριού που έχω πάρει από το Mirabilis στην Κυψέλη (πίσω από την Αγορά). Φαίνεται ακριβό αλλά χρησιμοποιείς λίγο κάθε φορά και κρατάει μήνες στο ψυγείο. Κάνε μια περατζάδα σε βιολογικάδικα, όλο και κάποιο θα έχει, δε νομίζω ότι χρειάζεται να παραγγείλεις μέσω ίντερνετ. Ίσως έχει μίζο και το Bamboo Vegan που είναι στο κέντρο (Ζωοδ. Πηγής & Σόλωνος)
Ετχαριστω θα τα κοιταξω 🙂
τι μπορώ να βάλω αντί για μίζο;
Μπορείς να βάλεις λίγη διατροφική μαγιά παραπάνω και λίγη σκόνη σκόρδου αν σου αρέσει, να νοστιμεύσει. Επίσης μπορείς να βάλεις κι άλλους καρπούς πχ κάσιους, και φυσικά μπορεί να είναι και ψημένοι/αλατισμένοι (σε αυτή την περίπτωση μόσο θέλει προσοχή στο αλάτι).
ευχαριστώ !