Το φιλέτο από λούπινα, το έφαγα πρώτη φορά πριν μερικούς μήνες και ξετρελάθηκα. Είναι πάρα πάρα πολύ νόστιμο και χορταστικό.
Τα λούπινα, παρότι έχουν μακρά παράδοση στη Μεσογειακή κουζίνα, επανέρχονται ως μια νέα τάση θα έλεγα στη χορτοφαγική διατροφή, καθώς ως όσπρια έχουν πολλές πρωτεΐνες αλλά και πολλές χρήσεις, που μπορούν συχνά να αντικαταστήσουν τα προϊόντα σόγιας. Τα λούπινα μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, ως φασόλια, ή επεξεργασμένα σε ποικίλες μορφές.
Υπάρχουν vegan προϊόντα από λούπινα που συμπεριλαμβάνουν μπιφτέκια, λουκάνικα, φιλέτα, σνίτσελ, ‘γύρο’ κ.α., αλλά υπάρχει επίσης και καφές από λούπινα, αλεύρι κ.α. Τέτοιου είδους προϊόντα βρίσκει κανείς τυποποιημένα σε σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα με βιολογικά-υγιεινές τροφές κλπ. Υπάρχει ακόμη και το πρώτο βίγκαν χασάπικο στην Ευρώπη (στη Ολλανδία) που πουλάει μόνο προϊόντα από λούπινα! (De vegetarische slager)
Ακόμη ένα πλεονέκτημα που παρουσιάζουν τα λούπινα σε σχέση με τη σόγια είναι ότι μπορούν να καλλιεργηθούν σε πιο ψυχρά κλίματα, όπως το εύκρατο, κι επίσης το ότι δεν υπάρχουν γενετικά μεταλλαγμένα λούπινα. 😉
Αυτά είναι λοιπόν τα φιλέτα και μπορούν να τηγανιστούν ή να ψηθούν. Εμείς τα ψήνουμε και τα σερβίρουμε με ψητές πατάτες, άσπρο ξινολάχανο και σάλτσα μανιταριών.
Η σάλτσα αυτή με τα μανιτάρια ονομάζεται συνήθως Jägersoße – η σάλτσα του κυνηγού (!), αλλά εμείς θα κάνουμε φυσικά την δική μας εκδοχή και θα την ονομάσουμε σάλτσα του τροφοσυλλέκτη!
Σάλτσα του τροφοσυλλέκτη
1 κρεμμύδι
3 σκ. σκόρδο
125 gr μανιτάρια
4-5 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. μπαχάρι σε κόκκους
½ κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
1 κ.σ. τοματοπελτές
2 κούπες ζωμό λαχανικών
μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
λίγο αλεύρι για να δέσει η σάλτσα
→ Σε ένα βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε λίγο λάδι. Μετά από 3-4′ προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες. Φέρνουμε κάμποσες βόλτες για 5′ περίπου.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον πελτέ κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τον ζωμό, το μοσχοκάρυδο, τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια και το αλατοπίπερο και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 10′.
Τέλος, ρίχνουμε στη σάλτσα το αλεύρι (διαλυμένο σε λίγο νερό), ανακατεύουμε για 1-2′ μέχρι να πήξει ελαφρώς και βγάζουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε πάνω από τα λουπινο-φιλέτα και τις ψητές πατάτες και συνοδεύουμε με ξινολάχανο.
Guten Appetit!
Ζηλεύω, εδώ τρώμε λούπινα με το κιλό αλλά εγώ θέλω σνίτσελ!!!
Εγώ ζηλεύω τα κρητικά λούπινα! Κοίτα μήπως μπορείς να τα παραγγείλεις μέσω ίντερνετ..
Πού πουλάνε τέτοια φιλέτα στην Ελλάδα;
Ίσως βρείτε σε κάποιο κατάστημα με βιολογικά.