Ζωμός λαχανικών DIY

15 Dec

Μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικό ζωμό λαχανικών, και μάλιστα σε κύβο (!) και να επιλέξουμε εμείς τα λαχανικά που θέλουμε να περιέχει και σε ποιες ποσότητες, ανάλογα με τα γούστα μας.

Επίσης μπορούμε να παίξουμε με τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, να βάλουμε ή όχι αλάτι, να προσθέσουμε μανιτάρια κλπ

Σας δίνω τη συνταγή για τον ζωμό λαχανικών που έφτιαξα εγώ, αλλά πειραματιστείτε ελεύθερα!

Κύβοι λαχανικών Do-It-Yourself

2 καρότα

2 κρεμμύδια

3 σκ. σκόρδο

1 πράσο

1 πιπεριά

1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (~ 2 κ.σ.)

1 κολράμπι (Kohlrabi)

½ σελινόριζα

½ γογγύλι

½ ματσάκι μαϊντανό

½ ματσάκι άνηθο

ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, δάφνη

αλάτι, κόκκοι πιπεριού

→ Χοντροκόβουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι. Τα σκεπάζουμε με νερό και τα βάζουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα, μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν καλά.

Έπειτα βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.

Για να κάνουμε τον ζωμό έχουμε 2 επιλογές: η μία είναι να σουρώσουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με ψιλό σουρωτήρι, ώστε να πάρουμε έναν ημιδιαφανή ζωμό.  Η άλλη είναι να λιώσουμε στο μίξερ όλο το περιεχόμενο  της κατσαρόλας και να κάνουμε έναν πηχτό ζωμό.

Στη συνέχεια βάζουμε προσεκτικά τον ζωμό σε παγοθήκες, τον παγώνουμε στην κατάψυξη και φτιάχνουμε παγάκια-κύβους λαχανικών!

 

Προσθέστε τα κυβάκια που θα φτιάξετε σε σούπες, σάλτσες, στο νερό που βράζετε ρύζι , μακαρόνια κλπ για να τα νοστιμίσετε.  Καλή επιτυχία!

Σημείωση: Το κολράμπι είναι ένα λαχανικό, δημοφιλές στην Γερμανία, που μοιάζει με το συγγενές του γογγύλι.  Τα βρώσιμα μέρη τους μοιάζουν με ριζώματα κι ανήκουν και τα δύο φυτά στα Μπράσικα ή Σταυρανθή, οικογένεια φυτών που περιλαμβάνει το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λάχανο κλπ.

ReDuce-ReUse-ReCycle

Μία πρόταση “μεταποίησης” των τμημάτων των λαχανικών, που δεν τρώμε και που στην καλύτερη περίπτωση θα καταλήξουν στο κομπόστ, αλλά στην πιθανότερη στα κοινά  οικιακά απορρίμματα.

Μπορείτε κάθε φορά που καθαρίζετε λαχανικά, να βάζετε στην άκρη τα τμήματα που συνήθως πετάτε π.χ. φλούδες, κοτσάνια κλπ.  Τοποθετήστε τα υπολείμματα αυτά σε ένα σακουλάκι για τρόφιμα και φυλάξτε το στην κατάψυξη. Απαραίτητο είναι τα τμήματα αυτά να είναι καθαρά, οπότε θα πρέπει πριν κόψετε ή ξεφλουδίσετε τα λαχανικά σας να τα έχετε πλύνει καλά. Κάντε το ίδιο κάθε φορά που καθαρίζετε λαχανικά, μέχρι να γεμίσει το σακουλάκι στην κατάψυξη.

Όταν είναι πια γεμάτο, βγάλτε το περιεχόμενο, αφήστε το να ξεπαγώσει σε μια κατσαρόλα, προσθέστε αν θέλετε κι άλλα λαχανικά, μυρωδικά κλπ και φτιάξτε σπιτικό ζωμό λαχανικών! Μπορείτε έτσι να χρησιμοποιήσετε διπλά τα λαχανικά, χρησιμοποιώντας φλούδες από καρότα, από κρεμμύδια, κοτσάνια από μαϊντανό, άνηθο ή μπρόκολο, φύλλα σέλινου, πράσου κλπ κλπ κλπ κλπ κλπ…

38 Responses to “Ζωμός λαχανικών DIY”

  1. VeganLou 0 16 December at 01:24 #

    Ψωμί, κεφίρ, κεφιροτυρί, φυτικό γάλα και τώρα DIY ζωμός λαχανικών… πάει δεν θα βγω ποτέ από την κουζίνα!

    😀

    • Maria Mourtzoukou 0 18 December at 14:26 #

      🙂

  2. VeganLou 0 16 December at 01:27 #

    Btw εσύ το σούρωσες ε? Εγώ λέω να τα αλέσω όλα μαζί γιατί θα είναι ωραίο σε σούπες πιστεύω, να έχουν έντονη γεύση (σουπίτσα ταιριάζει το βράδυ με τόσο κρύο… 17 βαθμούς).

    • 365vegandays 0 16 December at 11:20 #

      Εγώ έκανα μια παρτίδα σουρωμένη και μια παρτίδα με τα λαχανικά λιωμένα. Γενικά, προτιμώ κι εγώ το πυκνό μείγμα, γιατί μ’ αρέσει να έχει και κομματάκια λαχανικών μέσα.
      Όπου τα βάλεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις 2-3 κυβάκια. Έτσι κι αλλιώς η ποσότητα αυτή θα βγάλει πολλάααα παγάκια και καλό είναι να έχεις εξοπλιστεί, αν και μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ταπεράκια κλπ.

  3. maya 0 16 December at 10:10 #

    Τέλεια ! Θα το δοκιμάσω σίγουρα !

    • 365vegandays 0 16 December at 11:24 #

      Καλή επιτυχία!!

      • giorgos 0 29 November at 01:00 #

        στην καταψυξη συντηρουνται και ποσες μερες??

        • 365vegandays 0 15 December at 13:21 #

          Συντηρούνται ναι, εγω θα τα χρησιμοποιούσα μέσα σε 4-5 εβδομάδες.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ριζότο με μανιτάρια « project: 365 vegan days - 0 22 December

    […] 4 κούπες ζωμό λαχανικών (βιολογικό ή σπιτικό) […]

  2. Κροκέτες από φασόλια και κινόα με gravy « project: 365 vegan days - 0 28 December

    […] 1 κούπα ζωμό λαχανικών […]

  3. Σούπα καρότο « project: 365 vegan days - 0 29 December

    […] 750 ml ζωμό λαχανικών […]

  4. Κρεμμυδόσουπα « project: 365 vegan days - 1 20 January

    […] lt ζωμό λαχανικών ή […]

  5. Κρεμμυδόσουπα | | Οι πιο νόστιμες συνταγέςΟι πιο νόστιμες συνταγές - 1 21 January

    […] 20, 2012 | By 365vegandays ½ κιλό κρεμμύδια ½ ποτήρι κρασί 1 lt ζωμό λαχανικών ή νερό λίγο δενδρολίβανο και θυμάρι αλάτι, πιπέρι […]

  6. Vegan λουκάνικα « project: 365 vegan days - 1 31 January

    […] κούπες ζωμός λαχανικών […]

  7. Σούπα κάρυ με κουνουπίδι « project: 365 vegan days - 1 12 February

    […] 1½ lt ζωμό λαχανικών […]

  8. Λαχανοντολμάδες « project: 365 vegan days - 1 18 February

    […] από πάνω το λαχανόζουμο από το ζεμάτισμα ή νερό ή ζωμό λαχανικών, μέχρι να σκεπάσει και το πιάτο, και βάζουμε σε μέτρια […]

  9. Σως Hollandaise με σπαράγγια « project: 365 vegan days - 1 22 February

    […] 250 ml ζωμός λαχανικών […]

  10. Παντζαρόσουπα « project: 365 vegan days - 1 5 March

    […] 1 lt νερό ή ελαφρύς ζωμός λαχανικών […]

  11. Φιλέτο από λούπινα με σάλτσα μανιταριών « project: 365 vegan days - 1 11 March

    […] 2 κούπες ζωμό λαχανικών […]

  12. Vegan κοτολέτες! « project: 365 vegan days - 1 10 April

    […] ¾  κούπας ζωμός λαχανικών […]

  13. Polenta hearts « project: 365 vegan days - 1 23 April

    […] 3 κούπες γάλα αμυγδάλου (ή νερό ή ζωμός λαχανικών) […]

  14. Magical loaf! « project: 365 vegan days - 1 12 May

    […] ½ κούπα ζωμός λαχανικών […]

  15. Μπιφτέκια κινόας « project: 365 vegan days - 1 2 June

    […] 500 ml ζωμός λαχανικών […]

  16. Γίγαντες « project: 365 vegan days - 1 26 July

    […] 3 παγάκια πηκτού ζωμού λαχανικών […]

  17. Seitan steaks! « project: 365 vegan days - 1 20 August

    […] 1 lt ζωμό λαχανικών […]

  18. Σάλτσα από φιστίκια « project: 365 vegan days - 1 30 August

    […] 200 ml ζωμός λαχανικών […]

  19. Chick’n salad « project: 365 vegan days - 1 9 September

    […] ¾ κούπας ζωμός λαχανικών […]

  20. Κιμαδόπιτα « project: 365 vegan days - 1 21 September

    […] ½-1 κούπα ζωμό λαχανικών […]

  21. Σαλάμι πολέντας « project: 365 vegan days - 1 27 October

    […] 4 κούπες ζωμό λαχανικών […]

  22. Rosto « project: 365 vegan days - 1 13 November

    […] ¾ κούπας νερό ή ζωμό λαχανικών […]

  23. Κροκέτες από κεχρί « project: 365 vegan days - 1 15 November

    […] 2 κούπες νερό ή ζωμός λαχανικών […]

  24. Σούπα σπανάκι « project: 365 vegan days - 1 17 November

    […] 1 lt ζωμός λαχανικών […]

  25. Loaf, mashed potatoes και φυσικά gravy! « project: 365 vegan days - 1 23 November

    […] 750ml  ζωμός λαχανικών (βιολογικός ή σπιτικός) […]

  26. Χειροποίητο Σέηταν (Seitan) « project: 365 vegan days - 1 24 November

    […] ~1 λίτρο ζωμό […]

  27. Εορταστική Μανιταρόσουπα « project: 365 vegan days - 1 24 November

    […] 1 lt ζωμό λαχανικών […]

  28. Λιβανέζικο ρύζι « project: 365 vegan days - 1 27 November

    […] 500 ml ζωμός λαχανικών […]

  29. Λαχανάκια ψητά « project: 365 vegan days - 1 27 November

    […] 1 κούπα νερό ή ζωμό […]

  30. Ριζότο με μανιτάρια – 365 Vegan Days - 0 12 December

    […] 4 κούπες ζωμό λαχανικών (βιολογικό ή σπιτικό) […]

any comments??